НОВИНИ

Не е ясно дали нападателят от берлинското метро е в България

Берлинската прокуратура обяви, че издирва български гражданин за нападението срещу жена в метрото в германската столица и срещу извършителя е издадена заповед за арест. С подробностите - Александър Андреев, който следи темата в Германия.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, Дойче Веле
17:35, 15.12.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Берлинската прокуратура разпространи съобщение за печата, в което се казва: "Мъжът, ритнал жена в берлинското метро, е идентифициран и срещу него е издадена заповед за арест. Издирва се 27-годишният български гражданин Светослав С., който се укрива. Разследването срещу него и тримата му спътници продължава. Към настоящия момент не могат да бъдат огласени повече подробности".

Засега не е ясно дали заповедта за арест е международна и дали заподозреният се е укрил в България. Говорителят на прокуратурата Мартин Щелтнер заяви за Дойче Веле следното: "Към момента е трудно да се каже дали той е в България или в Германия". На въпрос на ДВ дали има информация за предполагаемата принадлежност на четиримата заподозрени към ромското малцинство и за роднинските връзки помежду им Мартин Щелтнер каза: „За роднинските връзки не мога да опровергая, по другия въпрос нямам информация".

Според Щелтнер, Светослав С. засега се издирва по подозрение за нанасяне на тежка телесна повреда, но не е изключено да бъде обвинен и в опит за убийство. В интервю за ДВ българският посланик в Берлин Ради Найденов изрази голямото си задоволство, че властите на двете страни само един час са успели в сътрудничество да идентифицират извършителя. Според Найденов, престъплението в берлинското метро няма да се отрази отрицателно на имиджа на българите в Германия, защото германците могат да правят разлика между голямото мнозинство българи и един отделен инцидент. Случаят е централна тема в германските медии днес и предизвиква повече от бурни реакции в социалните мрежи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 1000 цивилни бяха изведени от Алепо
Близо 1000 цивилни бяха изведени от Алепо
В Италия разбиха печатница за фалшиви пари
В Италия разбиха печатница за фалшиви пари