НОВИНИ

​Все още няма европейска заповед за арест на нападателя от берлинското метро

Все още няма получена европейска заповед за арест за нападателя от берлинското метро, казаха от прокуратурата и от МВР. Затова към момента българските власти нямат законово основание да предприемат издирване. От МВР уточниха, че българската полиция работят в непрекъснат контакт с германските си колеги, исканата от тях информация се обработва и предоставят незабавно. По непотвърдена информация нападателят се казва Светослав Стойков. Той е от ромски произход, роден е в Добрич, но живее във Варна. Екипът ни го потърси на адреса, но къщата беше заключена. Съседи разказаха, че в къщата живеят родителите на жена му, и гледат трите внучета, докато Светослав и дъщеря им работят в Германия.

bnt avatar logo
от БНТ
16:47, 15.12.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Няма информация нападателите от берлинското метро да се намират в България. Директорът на Националната полиция Христо Терзийски подчерта, че докато официално не пристигне Европейска заповед за арест, МВР няма основание да извършва обстойни проверки за местонахождението му. За момента има издадена заповед за задържане на българския гражданин само на територията на Германия.

главен комисар Христо Терзийски - директор на Главна дирекция „Национална полиция": "С колегите от германската полиция сме в контакт и всички техни искания, които те отправят към нас, ние ги изпълняваме своевременно. Разследването се води от тях и те са водещи. Каквото е необходимо до този момент като данни, ние сме им предоставили".
Георги Костов - гл.секретар на МВР: "Имали сме комуникации с немски колеги, но те са на оперативно ниво и не е необходимо да стават обществено достояние".
Зойка Спиридонова, съсед: "Те отскоро са тук, от година ли, повече ли, купиха тук къщата, много не ги познаваме. - Светослав, откога не сте го виждала тук? - Доста време стана".
Кирчо Спиридонов: "Добри хора са, лошо не сме видели от тях. Дружелюбни, общителни. В клипа, който показва как мъж рита жена в берлинското метро, казват, че е този Светослав? - Не знам, аз на снимката така в гръб не можах да различа дали е той, казват, че е той.

Мъжът многократно е регистриран и съден за кражби, грабежи и хулигански прояви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола катастрофира на трамвайна линия и спря движението в столицата
Кола катастрофира на трамвайна линия и спря движението в столицата
Гоблен от алпийското убежище на Хитлер се завръща в Германия
Гоблен от алпийското убежище на Хитлер се завръща в Германия