НОВИНИ

Постигнато е съгласие по заключителната декларация от срещата ЕС-Западни Балкани

Всички 28 държави членки са постигнали съгласие по текста на заключителната декларация от срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която ще се проведе на 17 май в София. Новината беше съобщена от министъра на българското председателство Лиляна Павлова в Брюксел, където участва в конференция за разширяването в Комитета по регионите.Във форума участва и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:20, 04.05.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Според министър Павлова още има възможност всяка държава да потвърди участието си в срещата.

Все още не е ясно дали премиерът на Испания Марионо Рахой ще присъства лично на 17 май. Испания отказва да признае Косово за независима държава.

Лиляна Павлова - министър по българското председателство на Съвета на ЕС: Единството на 28-те е много важно в този процес. Вярвам, че в крайна сметка ще надделее разумът, както се казва, в името на единството, въпреки различията, които имаме като например признаването на Косово. Имаме по-общи цели, които трябва да постигнем, така че горещо се надявам да намерим компромисния вариант, така че всички да могат да участва, всеки в своя формат, разбира се.

Лиляна Павлова заяви, че целта на срещата е да се потвърди политическата воля за необратимостта на процеса на разширяване. Към заключителната декларация от София ще бъдат приети и допълнения, свързани със свързаността, сигурността и борбата с организираната престъпност и върховенството на закона. България се надява по някои от тези теми да бъдат сключени и конкретни меморандуми.

;

Комисар Йоханес Хан коментира, че разширяването е възможно само ако и ЕС, и Западните Балкани спечелят от него.

Йоханес Хан - еврокомисар по въпросите на разширяването: Няма преки пътища за приемане в Европейския съюз...

Като положителен пример той посочи нормализирането отношенията между Македония и България, отнело, по думите му, само няколко седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-дългият мост в света се намира в Китай
Най-дългият мост в света се намира в Китай
Марсилия се докопа до финала след драма в Австрия (видео)
Марсилия се докопа до финала след драма в Австрия (видео)