НОВИНИ

КЗП: Потребителите са все по-склонни да защитят правата си

Броят на жалбите и сигналите, които Комисията за защита на потребителите получава, трайно нарастват през последните години. Това показва, че потребителите са все по-склонни да защитят накърнените си права, както и повишаване на доверието в институцията - коментира председателят на Комисията Димитър Маргаритов.

кзп потребителите все склонни защитят правата
bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 15.03.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
"За последните 3 месеца имаме около 25 съдебни решения на различни инстанции, от тях само 4 не са в наша полза. Тоест трайната тенденция е съдът да потвърждава нашите актове и за това търговците трябва да отчитат това обстоятелство, защото колкото по-бързо се изчистват тези неща, толкова по-спокойни ще бъдат потребителите", отчете Маргаритов.

Според него алтернативните способи за решаване на потребителски спорове трябва да навлизат по-активно в отношенията между потребители и търговци. От началото на годината функционират и т.нар. секторни помирителни комисии в най-чувствителните ресори: енергетика, водоснабдяване, транспортни, съобщителни и финансови услуги. Чрез тези производства решаването на спора става много по-бързо, не се изискват финансови средства. Когато се постигне помирително споразумение, това означава,че и двете страни са удовлетворени от крайния резултат.

Оказва се, че онлайн търговците все по-добре си дават сметка какви са правилата на играта и искат да ги спазват, посочи още Маргаритов. Статистиката показва, че през изминалата година се наблюдава тенденция за намаляване на нарушенията в онлайн пространството с около 35%. Все по-рядко има случаи, в които търговци неоснователно препятстват връщането на закупена стока през интернет.

В сферата на туризма също се наблюдава голям спад на нарушенията, отчете председателят на КЗП.


Вижте цялото интервю с Димитър Маргаритов в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълтите стотинки - нежелани в Храма?
Жълтите стотинки - нежелани в Храма?
Още никоя групировка не е поела отговорност за атентата в Анкара
Още никоя групировка не е поела отговорност за атентата в Анкара