НОВИНИ

Пожари на няколко места в страната (обзор)

Жена загина при пожар и последвал взрив на газова бутилка в Тетевенско. В бургаското село Изворище пък пламна тревиста местност. Заради силния вятър, огънят приближи вилната зона и обхвана няколко изоставени дървени бараки. Голям пожар и на около 30 километра от Пловдив. Огънят избухна тази сутрин в кравеферма край село Поповица.

пожари няколко места страната обзор
bnt avatar logo
от БНТ
22:00, 02.08.2017
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Там се отглеждат пет хиляди крави за производство на млечни продукти. Пострадали няма, пожарът вече е локализиран, но гасенето му ще продължи още няколко дни. Кравефермата край Поповица е най-голямата в България и дава работа на над 300 души от региона.

Според жители на близкото село Поповица огънят е забелязан около девет часа сутринта. За минути пламъците са обхванали четири хиляди тона слама и люцерна, които са се съхранявали за храна на животните.

ЖЕНА: Само видях, че пожарните минаха и това и видяхме, че има дим нататък.

На място са пристигнали шест пожарни от Пловдив, които успели да локализират пламъците, обхванали площ от 5000 декара. Причините за пожара ще се уточняват тепърва. Огънят обаче все още не може да бъде потушен, най-вероятно ще продължи да гори още два-три дни.

Цвятко Дешев - говорител на РДПБЗН- Пловдив: Основното ни опасение е разбира се, че ако метеорологичните условия се променят в посока, която е неблагоприятна за нас, разбирайте вятърът да увеличи своята скорост, може да прехвръкнат някакви искри в съседни горящи материали и това да усложни.

Собствениците на кравефермата, които пристигнаха на място, отказаха коментар. Въпреки бушуващите пламъци, мандрата работи нормално. В предприятието пристигаха служители, както и инспектор от Агенцията за безопасност на храните.

Предприятието край Поповица е най-големият работодател в общината с над 300 места, като осигурява заетост на хора от селата Поповица, Селци, Милево и Ахматово. Затова от администрацията в Садово не крият, че са обезпокоени.

Димитър Здравков - кмет на община Садово: Притеснявам се и аз, както и ръководството на общината, да не би този пожар да се разрастне и от утрешния ден много хора да останат без работа, така също и самата фирма като структуроопределяща за нас, говоря за общината.

На място се извършват и замервания на въздуха от Инспекцията по околна среда и водите. По предварителна информация опасност за населението няма. Ако ситуацията в следващите часове се усложни е предвиден вариант и за извеждане на петте хиляди животни, обясниха от пожарната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаи отново излязоха на протест в Ямбол
Полицаи отново излязоха на протест в Ямбол
Изследователи коригираха за първи път дефектни гени при човешки ембриони
Изследователи коригираха за първи път дефектни гени при човешки ембриони