НОВИНИ

Прага не се подготвя да въведе еврото

Чехия не се подготвя да въведе еврото, заяви днес министърът на финансите Андрей Бабиш, цитиран от Франс прес. Той каза това във връзка с предстоящото през февруари овакантяване на поста национален координатор за въвеждането на единната европейска валута.

bnt avatar logo
от БТА
16:38, 13.01.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света
прага подготвя въведе еврото

"Нямаме нужда от никакъв координатор, не се готвим да въведем еврото", посочва влиятелният вицепремиер и министър на финансите във в. "Лидове новини".

Икономистът Олдржих Дедек, който в продължение на 11 години заемаше поста на "Господин Евро" към министерството на финансите, наскоро беше назначен в управителния съвет на Чешката национална банка (CNB) и встъпва в длъжност идния месец.

По думите на Бабиш, който е милиардер и втори в списъка на най-богатите чехи, възможно е постът на координатор да бъде премахнат окончателно от правителството, което ще бъде съставено след предстоящите през есента парламентарни избори.

Бабиш е лидер на центристкото движение Действие на недоволните граждани 2011 (АНО), част от сегашната левоцентристка коалиция със социалдемократите (ЧСДП). Той притежава огромно хранително-вкусово предприятие и медийна компания.

Без да посочва конкретни подробности, той изрази желание да се раздели с дяловете си в тези компании заради неотдавнашната отмяна на текст в закона за конфликт на интереси, целящ да се ограничи участието на министрите в бизнеса и медиите.

Компаниите на Бабиш, който родом е от Словакия, са най-големият частен работодател в страната с над 300 000 работници в секторите като селско стопанство, химическа промишленост, лесовъдство и здравеопазване. Той може да прехвърли активите си, които включват два всекидневника и най-популярното частно радио, на целеви фонд, без да продава бизнеса си.

АНО е начело в социологическите проучвания преди парламентарните избори и Бабиш има големи шансове да замени социалдемократа Бохуслав Соботка на премиерския пост.

Чехия се присъедини към Европейския съюз през май 2004 година, петнайсет години след падането на комунистическия режим в Прага.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп обеща до 90 дни доклад за това имало ли е руски хакерски атаки за изборите
Тръмп обеща до 90 дни доклад за това имало ли е руски хакерски атаки за изборите
Учени установиха реалната възраст на Луната
Учени установиха реалната възраст на Луната