НОВИНИ

Правителството одобри трите държавни бюджета за 2020 г.

Правителството одобри трите държавни бюджета за догодина - на държавата, на здравната каса и на общественото осигуряване. Заложено е увеличение на заплатите в бюджетния сектор, образованието и здравеопазването. Вижте повече от Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:08, 31.10.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Бюджет без изненади, който запазва сегашната политика на правителството, както по отношение на данъците, така по отношение на социалните плащания, беше представен днес на Министерския съвет. Този бюджет е балансиран, т.е. приходите и разходите са равни. Приоритетни остават областите образование, отбрана, здравеопазване, както и повишаване на доходите.

Приходите, които ще бъдат събрани тази година от държавата, са 46 млрд. и 800 млн. лева. По-голяма част от тях ще дойдат от данъци и основно от ДДС. Освен това една четвърт ще бъде осигурена чрез социални плащания. И тази, и следващата година ставките на основните данъци ще останат без промяна - 20% ДДС и по 10% корпоративен и подоходен данък. Промяна няма да има и при социалните плащания. 8% ще бъде здравната вноска, 25% - социалните вноски.

Минималният осигурителен праг ще бъде 610 лв. от 1 януари заради покачване на минималната работна заплата. Максималният осигурителен доход ще остане 3 000 лв, с което ще се запази и таванът на пенсиите от 1200 лв.

След като бъдат събрани приходите, ще започне тяхното разпределение.

Най-голяма част от бюджета ще отиде за социални и икономически дейности. Под 5% са насочени за здравеопазване. Почти толкова отива и за отбрана и сигурност. За образование - 4%. Под 2% са разходите за строителство и опазване на околната среда.

Както всяка година и тази правителството отделя около 1% от бюджета като вноска в бюджета в ЕС. Най-малко пари са отделени за култура, отдих и спорт.

Бойко Борисво, министър-председател: За външния дълг, защото имаше много спекулации - в момента ние сме трети в ЕС по нисък външен дълг. По времето, което управляваме тези три години, външният дълг намаля с 31 %. И от 28% до края на мандата сме планирали да е 19,5% - под 20%. Това показва отговорността към следващите поколения и че харчим толкова, колкото изкарваме. Навсякъде, във всички сектори са отделени повече пари. Безработицата отива на рекордните 4%. На практика само на тези, на които не им се работи, те не работят. Повече пари има и за култура, и за спорт, за инфраструктурни проекти.

Още днес се очаква трите бюджета да бъдат внесени в Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надзирателите в затворите са недоволни от Бюджет 2020
Надзирателите в затворите са недоволни от Бюджет 2020
Жена беше блъсната на пешеходна пътека в Кюстендил
Жена беше блъсната на пешеходна пътека в Кюстендил