НОВИНИ

Празник на черешата в Кюстендил

Кюстендил празнува за девети път Празника на черешата. В центъра на града има изложба-базар на череши и на черешови произведения, изложение на занаятчии и производители. Деца участват в няколко арт-работилници, организирани са и велопоходи през плодородното кюстендилско поле и туристически обиколки.

празник черешата кюстендил
bnt avatar logo
от БНТ
13:05, 25.06.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Институтът по земеделие ще представи днес перспективните сортове череши за страната и за района. Ще се състои и конкурс за най-едра череша, за най-атрактивен щанд и за най-атрактивно вешело.

Гости на празника са Браницкият епископ Григорий, викарий на Българския патриарх Неофит, игумена на Рилския манастир Евлогий, националният омбудсман Мая Манолова, вицепремиерът Меглена Кунева,заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

;

Черешата е символ на Кюстендил. С черешите винаги е бил свързан бита, надеждите за берекет и за по-добър живот на кюстендилци, каза омбудсманът Мая Манолова. Тя посочи, че е готова да инициира законодателни промени, които ясно да регламентират защитата на малките производители на плодове при бедствени ситуации, както през тази година. Манолова допълни, че от пролетните измръзвания са пострадали предимно малките производители на плодове в региона, които имат между 5 и 15 декара. Омбудсманът заяви, че е готова да даде цялата си подкрепа на черешопроизводителите и да настоява същото да направят и институциите.

;

Производителите в община Кюстендил извоюваха името си на най-добрия и най-качествен производител на череши в страната, каза зам.-министър Грудев. Нека през следващите години да съумеем да сложим фокуса върху организирането на нашите производители.

Празникът продължава и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С добри добиви започна прибирането на кайсиите в Силистренско
С добри добиви започна прибирането на кайсиите в Силистренско
Цветан Цветанов: Правителството полага усилия за развитие на всички райони
Цветан Цветанов: Правителството полага усилия за развитие на всички райони