НОВИНИ

Премиера на "Хенри IV" във Варненския драматичен театър

Постановката „Хенри IV” е най-новото заглавие в репертоара на Варненския драматичен театър. Пиесата на Нобеловия лауреат Луиджи Пирандело е второто представление на трупата с изтъкнатия режисьор Лилия Абаджиева след сценичната версия на „Фауст“ от Гьоте през 2011 година. Сценограф на „Хенри IV” е Васил Абаджиев. В образа на Хенри се превъплащава Стоян Радев. Премиерата на „Хенри IV” e на 2 и 3 декември. Постановката е част от осмото издание на Коледните театрални седмици във Варна.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна М. Николов / Н. Чавдаров
17:50, 01.12.2017
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Луиджи Пирандело е малко познат в България. В театралната традиция има едва няколко заглавия, които са били поставяни на сцена.

Лилия Абаджиева, режисьор: "Пирандело не е просто и само литератор, просто и само драматург. Той е философ и въпросите, с които по някакъв начин се занимава и поставя в пиесата "Хенри IV", са ми близки."

Зад привидната маска на лудост в образа на Хенри IV се крие изборът – дали да следваш общественото мнение и да останеш част от социума или да бъдеш различен в самотата си.

Лилия Абаджиева, режисьор: "Невъзможността да намериш собственото си лице, невъзможността да разпознаеш истинското си „аз“ зад всички социални маски, които самото съществуване в социума ти налага, в крайна сметка се превръща в един абсолютно съзнателен отказ от света."

Големият въпрос – за вътрешната сила - да съхраниш себе си, отново ще бъде поставен на сцената на драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна на 22 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германската полиция изследва подозрителен пакет на коледен базар в Потсдам
Германската полиция изследва подозрителен пакет на коледен базар в Потсдам
Нанков: Държавата не се е отказала от претенциите си към „царските имоти“
Нанков: Държавата не се е отказала от претенциите си към „царските имоти“