НОВИНИ

Президентите на България и Австрия се срещнаха в София

Президентът Румен Радев е доволен, че България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. Българският държавен глава и австрийският му колега са единодушни, че трябва да се търсят възможности за диалог с Русия и за общи проекти от взаимен интерес. Това стана ясно от съвместната пресконференция на Румен Радев и Александър Ван дер Белен, след срещата им на четири очи. Австрийският президент е на официално посещение у нас.

bnt avatar logo
от БНТ
20:01, 03.05.2018
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Александър ван дер Белен похвали България за опазването на външната граница на ЕС. И изрази надежда, че страната ни ще получи признание за това с влизане в Шенген. Румен Радев отбеляза, че мигрантският натиск към нашите граници в момента е нисък, както и че България работи много добре с Турция по този въпрос. Очаква обаче Европа да бъде по-ефективна и решителна в преодоляване на проблемите с мигрантския поток.

Общото мнение на президентите на България и Австрия е, че трябва да се търси диалог с Москва.

Румен Радев, президент на Република България: Аз се радвам, че България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. С моето посещение във втората половина на май в Русия, с посещението на президента Макрон почти по същото време, с посещението на руския президент във Виена в началото на юни ние наистина провеждаме тази единна европейска политика по отношение на Русия. Да се търсят всички възможности за поддържане на отворен диалог и за развиване на проекти от взаимноизгодно значение.
Александър Ван дер Белен, президент на Република Австрия: По отношение на Русия аз мисля, че е необходимо не само да продължим дипломацията на посещенията, но и да продължим диалога с Русия. Нашата позиция е много близка до тази на България.
;

България ще настоява да не се намаляват парите за кохезия, за сметка на сигурността в новия финансов период, обяви Румен Радев. Според него европейската сигурност и отбрана са абсолютен приоритет, но без инвестиции в инфраструктурата има риск от задълбочаване на разделението вътре в Европа. По думите му в такава ситуация отбраната и сигурността губят своя смисъл.

Стокообменът между България и Австрия надхвърля милиард и 200 млн. евро, а Австрия е водещ чуждестранен инвеститор у нас. По-късно днес двамата президенти участваха в бизнес-форум с участието на водещи австрийски фирми.

Александър Ван дер Белен, президент на Република Австрия: Икономическите показатели на България и Австрия са почти еднакви и дори в ай ти сектора вашата роля е водеща.

С премиера Бойко Борисов Александър ван дер Белен обсъди обстановката на Балканите и перспективата пред страните от региона за постигане на стабилност, транспортна и дигитална свързаност и икономически растеж. Тази тема ще е сред приоритетите и на Австрия, която поема Европредседателството веднага след България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премина първата тренировка на самолети и вертолети над София за 6 май
Премина първата тренировка на самолети и вертолети над София за 6 май
Глоба от 10 хил . лева грози Кармен Лазарова
Глоба от 10 хил . лева грози Кармен Лазарова