Президентски избори се провеждат в Украйна

В Украйна днес се провеждат президентски избори. За фаворити са сочени настоящият държавен глава Петро Порошенко и бившият министър-председател Юлия Тимошенко. Голямата изненада е комедийният актьор Володимир Зеленски, който събра широка обществена подкрепа. В изборния ден с особено внимание се следи и за хакерски атаки.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:22, 31.03.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Истинска армия от онлайн експерти са в готовност да предотвратят евентуални хакерски атаки срещу избирателната система в Украйна в деня на президентския вот.

Изборната намеса е любезният термин за хакерска атака, казват специалистите в украинската служба за сигурност. Докато украинците гласуват, те следят за шпионаж и кибертероризъм.

Евгений Шимкив - Служба за сигурност на Украйна: "Хакерските групи използват момента, за да осъществят своите атаки. Ако успеят да изкопчат информация за изборите, атаката им ще се случи в самия изборен ден".

Кошмарът на Службата за сигурност е да бъде ударена избирателната комисия, което може да изкриви резултатите от гласуването.

Това се случва през 2014 г., когато руски хакери проникнават в данните на Централната избирателна комисия. Администраторите засичат нежеланата намеса един час, преди да бъдат оповестени подправените резултати.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Словакия избра първата жена президент
Словакия избра първата жена президент
​Преместихме стрелките на часовника с един час напред
​Преместихме стрелките на часовника с един час напред