НОВИНИ

Отложиха президентските избори в Австрия

Австрия отложи повторението на президентските избори от 2 октомври за 4 декември. Причината е дефектно лепило на бюлетините за гласуване по пощата - някои пликове се отваряли сами. Предишното гласуване през май беше анулирано заради нередности именно при преброяването на гласовете по пощата след контестация на крайнодясната Партия на свободата. Нейният кандидат Хофер тогава загуби с малко от еколога Александер ван дер Белен.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
13:21, 12.09.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Решението за отлагане на вота след 2 октомври обяви министърът на вътрешните работи Волфганг Соботка, който е шеф на изборната комисия. Той спомена като възможни алтернативи 27 ноември или 4 декември, но уточни, че правителството ще се обърне към парламента.

Волфганг Соботка, министър на вътрешните работи на Австрия: Не виждам алтернатива, защото законът за избор на президент от 1971-ва предвижда отлагане само при смърт на един от кандидатите. Ето защо поисках от парламента да даде възможност за отлагане на вота.

Соботка поднесе извиненията на кабинета към избирателите и кандидатите и заяви, че е отворен за идеята да се даде право на глас и на граждани, навършили 16 години тази пролет. По-ниската възраст изисква одобрение на парламента, докато за отлагане на вота е необходима промяна на изборния закон.

Волфганг Соботка, министър на вътрешните работи на Австрия: Признавам, че поради производствен дефект при бюлетините за гласуване по пощата не можем да гарантираме юридически изрядно протичане на изборите.

Отлагането отново насочва вниманието към вота, който може да излъчи първия крайнодесен държавен глава в Европа след 1945-та. Такъв сценарий ще има широк отзвук на Стария континент, където мигрантската криза заплашва да поляризира политическия дебат.

Проблемът на Австрия е лепилото, иронизира в събота независимият кандидат Александер ван дер Белен, който дори отложи официалния старт на кампанията си. През май той спечели с малко пред крайнодесния Норберт Хофер, но сега изостава в сондажите. Самият Хофер се обяви за разрушаване на родната къща на Хитлер в страната и заяви, че иска да подобри отношенията с австрийската еврейска общност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
48 души са ранени при експлозията в турския град Ван
48 души са ранени при експлозията в турския град Ван
Аварии и вандализъм в парк във Велико Търново
Аварии и вандализъм в парк във Велико Търново