НОВИНИ

Президентът на Европейската атлетика в интервю за БНТ

Леката атлетика няма да приключи с отказването на Юсейн Болт, въпреки че той беше единствен по рода си. Това заяви в специално интервю за Българската национална телевизия президентът на Европейската атлетика - Свен Арне Хансен, който е на посещение у нас по повод Европейския спортен форум.

bnt avatar logo
от Валерия Видева
09:16, 24.03.2018
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Свен Арне Хансен - президент на Европейската атлетика: Във всяка точка на света знаят името Юсейн Болт - от Пловдив до най-малкото село в Норвегия. Никога няма да има втори като него, но на хоризонта ще се появят други звезди. Настроен съм оптимистично за бъдещето на леката атлетика. Когато бях преизбран за президент на европейската атлетика, исках да въведа много промени. Разбира се, те са свързани с популяризирането на спорта и привличането на повече зрители, ще обърнем внимание на стрийт атлетиката, а в управителните структури на федерацията намират място и все повече жени. По време на второто издание на Европейските игри в Минск през 2019 ще видим за първи път едно напълно ново отборно състезание, което се казва "динамична атлетика" и се надяваме то да пожъне успех.

През месец август Берлин и Глазгоу ще бъдат домакин на нов спортен форум, като в рамките на 11 дни ще се проведат европейски първенства в шест вида спорт, сред които и леката атлетика. Според Хансен този формат има гарантиран успех.

Свен Арне Хансен : Убеден съм, че най-голям успех ще донесе Берлин, защото все пак столицата на Германия е тази, която ще приеме шампионата по лека атлетика. Смятаме, че с този нов формат ще предизвикаме по-голям интерес в европейската публика към тези спортове. До този момент вече са продадени общо 160 хиляди билета. Очаквам на стадиона в Берлин всеки ден да се събират близо 50 хиляди зрители. Най-добрите от най-добрите ще премерят сили там това лято и ще бъде зрелищно

-БНТ: България отново ще бъде домакин на голям спортен форум - балкански шампионат за мъже и жени от 20 до 21 юли в Стара Загора. Какво очаквате?

Свен Арне Хансен :Знаете ли, първото ми идване в България беше през далечната 1972-а година. Моите впечатления са, че страната винаги се е справяла много успешно като домакин на подобни състезания. Със сигурност ще присъствам на състезанието. Балканският шампионат е изключително важен за европейската лека атлетика. Би било добре един ден София да приеме и шампионат на стария континент за мъже и жени, но това зависи от инфраструктура и други важни детайли.

-БНТ: Една тема, която няма как да подминем. Смятате ли, че Русия ще се върне в съвета на Световната асоциация на атлетическите федерации в близко бъдеще, от който беше изключена през 2015?

Свен Арне Хансен : Смятах, че Русия ще върне правата си доста по-рано, но от последните доклади разбрах че 30 руски атлети са избегнали даването на допинг проби. По всяка вероятност на Европейското първенство в Берлин ще видим много представители на Русия, но те отново ще са под неутрален флаг. Имаме среща на съвета на ИААФ в Буенос Айрес в края на юли, на която ще бъде взето решение относно първенството на стария континент, но ми се струва, че това е твърде кратък период. Спортният министър на Русия и президентът на местната атлетическа федерация полагат усилия, дори този уикенд има среща с тях по този въпрос в централата ни, но не всичко е в техните ръце. Правителството на страната също трябва да покрие необходимите критерии и да съдейства в битката с допинга.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът отбелязва Часът на Земята
Светът отбелязва Часът на Земята
Увеличават се децата със специални образователни потребности
Увеличават се децата със специални образователни потребности