НОВИНИ

В „Плюс това“: Каква е съдбата на известните руски разузнавачи?

Каква е съдбата на някои от по-известните руски разузнавачи нелегали, избягали зад граница? Кратък обзор направи Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
08:47, 24.03.2018
Чете се за: 01:30 мин.
По света

Годината е 2010. Русия и Съединените щати са в разгара на шпионски скандал. Америка, благодарение на избягалия руски агент на външното разузнаване Александър Потеев, разбива мрежа от 10-ма руски разузнавачи-нелегали. Сред тях в обектива на камерите най-често попада младата красавица Ана Чапман. Почти незабелязан остава най-големия удар - разкриването на генерал-майора Михаил Васенков, работил около 40 години отвъд Атлантика под прикритие.
В Кремъл и външното разузнаване в Ясеново обаче много добре знаят какво означава това. И няма да забравят.

Владимир Путин, президент на Русия: Девизът на нелегалното разузнаване е "Без право на слава, за славата на държавата". Разузнавачите - нелегали са направени от специална мая, имат специална морална закалка и твърдост на духа. Посвещават целия си живот на родината.

През това лято на 2010 на летището във Виена се извършва обменът. 10-та руски нелегални разузнавачи срещу 4-ма руснаци, осъдени в родината си за шпионаж в полза на Великобритания и Съединените щати. Сред тях е и отровения Сергей Скрипал. Останалите - Игор Сутягин, учен физик, и до днес живее във Великобритания, Александър Запорожски и Генадий Василенко остават в Съединените щати.

Спокоен живот зад граница живеят и други преминали от другата страна на "тихия фронт" - Олег Калугин, например, прославил се и у нас включително с разкритията си по убийството на Георги Марков. Или Олег Гордиевски - един от най-ценните трофеи на британското разузнаване. Бивш резидент на съветското външно разузнаване в Лондон, той тайно е изведен от Съветския съюз. Предал е много ценна информация за съветската агентура на ЗападСега прекарва старините си във Великобритания.

Гордиевски надживява и Александър Литвиненко, критик на Путин и отровен с полоний бивш агент на руското контраразузнаване.

Олег Гордиевски, бивш резидент на съветското разузнаване в Лондон: Това е типична атака на КГБ срещу живота на враг на КГБ. А той беше и враг на Путин. Всяка седмица в продължение на четири години в статиите си той критикуваше КГБ, лично шефа на КГБ и Путин също така.

По-незавидна съдба имат други избягали на Запад разузнавачи, на които Кремъл не прощава предателството. Историите им днес приличат на сцени от филмите за Джеймс Бонд.

В началото на 60-те години в Швеция бяга командирът на съветски боен кораб Николай Артамонов. След няколко години КГБ го вербува за двоен агент. И го отравя с хлороформ при опит да бъде прехвърлен обратно в Съветския съюз. В началото на 80-те в Съединените щати уж от ухапване на пчела умира полякът Борис Коржак, подставен за агент в КГБ от ЦРУ. Оказва се, че Коржак отровен чрез микроскопичен куршум с рицин - точно, както и Георги Марков няколко години преди това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се тази нощ от Египет да се върнат част от пострадалите българи
Очаква се тази нощ от Египет да се върнат част от пострадалите българи
Жители на великотърновския квартал Дервеня - откъснати от света при дъжд и сняг
Жители на великотърновския квартал Дервеня - откъснати от света при дъжд и сняг