НОВИНИ

Президентът подписа споразумението от Париж за климатичните промени

В Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев подписа глобалното споразумение от Париж по рамковата конвенция за климатичните промени. Президентът определи документа като исторически и пое ангажимент българският парламент да бъде сред първите, които ще го ратифицират.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева Оператор: Илия Иванов
20:32, 22.04.2016
Чете се за: 01:24 мин.
По света

Българският държавен глава положи подписа си от името на България в присъствието на държавните и правителствени ръководители от 196 държави членки на ООН. След дълги и тежки дебати те се обединиха в края на миналата година в Париж около общите цели за опазване на климата в дългосрочен план. Росен Плевнелиев определи този факт като историческо постижение за прогресивното човечество и подчерта важната роля на страната ни в целия процес по взимането на решения.

Росен Плевнелиев, президент: Горд съм да потвърдя ангажимента на България за постигане на общите цели с подписването на този исторически документ. Сега всички ние трябва да предприемем решителни действия за скорошното му ратифициране и прилагане.

От най-високата трибуна на ООН президентът пое ангажимент българският парламент да е сред първите, които ще ратифицират документа .

Росен Плевнелиев, президент: Това споразумение е решителна стъпка към нисковъглеродно бъдеще, от която няма връщане назад". България е една от малкото държави, която има собствен Закон за ограничаване изменението на климата, а в процес на разработка е и нова Енергийна стратегия до 2030 г., която да гарантира успешен преход към „чисти" технологии

Споразумението от Париж за климатичните промени е най-дългосрочният документ, подписван някога от страната ни. Неговият срок на действие е до 2100 година.

Пред "По света и у нас" генералният директор на ЮНЕСКО и кандидат на България за най-високият пост в ООН Ирина Бокова също определи споразумението от Париж и подписването му днес в Ню ЙОРК като историческо събитие и подчерта огромната ангажираност на ръководената от нея организация по темите за устойчивото развити в сферите на науката, образованието и енергетиката . Ирина Бокова участва и в голямата кампания на неправителствените организации в света за това жена да бъде новият шеф на ООН, Своята позиция за бъдещето на организацията тя представи в пореден открит дебат, който е част от новата прозрачна процедура за избор на генерален секретар.

Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и кандидат на България за генерален секретар на ООН: За мен това е едно добро решение, защото мисля, че ако през 2009-а процедурата за избор на генерален директор на ЮНЕСКО не беше също толкова открита може би нямаше да бъда избрана и затова участват в тези дебати със желание и огромно чувство на отговорност и към България.

На дебата бяха и много български студенти в Ню ЙОРК, които декларираха активната си подкрепа за кандидатурата на Ирина Бокова.

По-късно е и официалната й среща с президента Росен Плевнелиев насочена към действията на българската дипломация в подкрепа на нейната кампания за генерален секретар на ООН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Превозвачите непреклонни за блокадата по Великден
Превозвачите непреклонни за блокадата по Великден
Бойкот на градския транспорт в София
Бойкот на градския транспорт в София