НОВИНИ

54,44% от язовирите са в неизправно състояние

4350 язовира и съоръжения са били проверени, като беше констатирано, че 54,44% от язовирите са в неизправно частично работоспособно състояние. Това каза на брифинг зам.-главният прокурор на ВАП Ася Петрова.

Александър Марков
от Александър Марков
11:25, 24.02.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

„До настоящия момент е изпълнено нашето указание за установяването на тези язовири, които в най-голяма степен не отговарят на техническите изисквания за безопасно експлоатиране и представляват опасност от наводнение. Тези язовири са общо 205 според контролния орган. За ремонта на яз. „Бели Искър“ разпоредихме проверка. Той е от особена важност за град София и софийска област. След изменението в Закона за водите, този язовир от 2010 г. е публично-държавна собственост. Повече от 6 години не са предприети действия от областния управител за издаване на акт за публично-държавна собственост“, обясни Петрова.

По думите й ВАП с предложение от 18 януари 2017 г. е разпоредила на областния управител предприемането на всички изискуеми действия по издаването на акта. „По отношение на техническото състояние на язовира е установено, че е то е неизправно, частично работоспособно. Когато техническото състояние се определя като неизправно, следва да се предприемат незабавни укрепителни действия и ограничения в натоварването“, добави прокурорът.

Тя обясни, че от Столична община, „Софийска вода“, областния управител и премиерът са отговорили на прокуратурата, че не са отговорния орган за стопанисването на съоръжението. „ВАП не е уведомена за конкретно предприети действия по укрепване на язовирната стена. В изпълнение на нашето разпореждане от 18 януари, е факт издаването на акта за публично-държавна собственост. Ще продължим да настояваме компетентните органи да продължат действията за обезпечаване на техническата безопасност на всички язовири в страната ни, в това число и на яз. „Бели Искър“, каза още Ася Петрова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реставратори на мозайки от цял свят идват в Пловдив
Реставратори на мозайки от цял свят идват в Пловдив
20 работници от предприятие в село Величково са с хранително отравяне
20 работници от предприятие в село Величково са с хранително отравяне