НОВИНИ

Проруският кандидат Игор Додон спечели президентските избори в Молдова

Проруският кандидат Игор Додон спечели вчерашните президентски избори в Молдова, побеждавайки проевропейската си опонентка Мая Санду, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
01:48, 14.11.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

При преброени 97 процента от подадените бюлетини на вчерашния втори тур, Додон събира 55,3 процента от гласовете на избирателите, а Санду е с 44,7 процента, обяви избирателната комисия. Додон излезе победител и на първия тур на 30 октомври.
"Спечелихме. Всички го разбраха", каза Додон на среднощна пресконференция.
Той благодари на опонентката си за "добрата предизборна кампания", поздрави я за "достойния за похвала резултат" и обеща да "вземе предвид позицията на избирателите на Мая Санду".
Официалните резултати ще бъдат оповестени от избирателната комисия по-късно сутринта.
Двамата кандидати разкритикуваха "лошата организация" на вота и се оплакаха, че е имало недостиг на бюлетини в изборни секции в чужбина.
За пръв път от 1997 г. Молдова избира държавен глава на всеобщи избори, чиято избирателна активност достигна 53,3 процента.
Додон е лидер на Партията на социалистите на Република Молдова и бивш министър на икономиката. Санду е бивша министърка на образованието и е работила в Световната банка.
Президентските избори поставиха едни срещу други привържениците на сближаването с Русия и защитниците на евроинтеграцията. Додон обеща да работи за промяна на икономическата част от споразумението за асоцииране с ЕС, подписано през 2014 г. от проевропейските молдовски власти. Той обещава да направи така, че страната му да може да търгува както с Русия, така и с ЕС.
Това споразумение позволи постепенното отваряне на европейския пазар за молдовски продукти и в момента половината износ на Молдова е към блока. Тази стъпка обаче разгневи Москва, която веднага наложи ембарго върху вноса на плодове и месо от Молдова, наказвайки по този начин молдовците, голяма част от които се прехранват от земеделие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Категорична победа за Румен Радев на изборите
Категорична победа за Румен Радев на изборите
Независимият кандидат Десислава Иванчева води за кмет на район Младост
Независимият кандидат Десислава Иванчева води за кмет на район "Младост"