НОВИНИ

Протест срещу пътните такси в Албания премина в насилие

Протест против планираните пътни такси в Албания от самото начало започна с инциденти и премина в насилие, предаде агенция МИА. Демонстранти, събрали се край тунела Калимаш близо до северния град Кукъс, започнаха да хвърлят камъни срещу полицията, която отвърна с гумени палки и сълзотворен газ.

bnt avatar logo
от БТА
18:05, 31.03.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света
протест пътните такси албания премина насилие

Протестиращите запалиха пункта за събиране на таксите и не позволиха на пожарникарите да се приближат, съобщи албанската телевизия Топ ченъл. Насъбралите се хора призоваха за още по-радикални мерки, ако решението за събиране на пътни такси не бъде отменено.

Премиерът Еди Рама заяви, че насилието срещу полицията и държавното имущество ще бъдат наказани, съобщи Ройтерс.

Автомагистрала Тирана - Кукъс - граничен пункт Морина (на границата с Косово), наричана Пътя на нацията, се използва активно както от транспортни фирми, така и от множество туристи от Косово.

;;

Международен консорциум взе автомагистралата на концесия за 30 години със задължението да я поддържа, да я разшири и да събира пътните такси. Албанските власти обявиха, че от 15 април ще започнат да събират пътни такси от 2,5 евро за мотоциклет, 5 евро за лек автомобил, 11,2 евро за автобуси и лекотоварни автомобили и 22,5 евро за камиони.

В четвъртък косовски шофьори пристигнаха на пункта Морина със 150 празни камиона, за да протестират срещу пътните такси. Към тях се присъединиха и десетки частни камиони от Албания, като направиха колона от няколко километра.

;

Премиерът Рама заяви след днешния протест, че строителството на магистралата, която пресича планински терени, още не е завършено и тези, които я използват, трябва да плащат. Той заяви, че не само няма да отмени таксите за магистралата, но ще въведе плащане и за други пътища в страната.

Албанските медии съобщиха, че според първоначални данни при днешния протест са ранени около 20 души, петима от които полицаи, а поради блокадата на пътя се е образувала 10-километрова колона от автомобили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16 университета повишават таксите си следващата година
16 университета повишават таксите си следващата година
Мисия „Преговарящ“: Кризите, разрешавани с дипломация
Мисия „Преговарящ“: Кризите, разрешавани с дипломация