НОВИНИ

Протести срещу климатичните промени

Около 100 държави се включиха в масови демонстрации срещу климатичните промени. В протеста в Париж участваха около 18 000 души. В Сан Франциско демонстрантите бяха над 30 000. Всички протестиращи настояват за незабавни действия на политиците за овладяване на климатичните промени.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:34, 09.09.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Недоволни от бездействието на политиците в борбата с климатичните промени. Протести имаше на различни места по света - от Банкок до Сан Франциско и от Париж до Сидни.

Защо има протести в толкова много държави ли? За да осъзнаят правителствата, че сме изправени пред климатична криза.

Искането на протестиращите е да се ускори прехода към възобновяема енергия, а хората от най-уязвимите от климатичните промени райони да бъдат защитени.

Мей Був, изпълнителен директор на организацията "350.org": Това е послание към целия свят за "пробуждане", за глобална мобилизация на всички, които сме избрали да ни управляват.

Протестът в Париж се прерасна в подкрепа на Никола Юло, министърът на екологията, който преди няколко дни подаде оставка.

Преди години и половина гласувах за Макрон, защото Никола Юло беше в екипа му. Но оставката му носи голямо послание.

Бившият телевизионен водещ и зелен активист, беше включен в правителството, за да поддържа екологичния имидж, който Франция си спечели с Парижкото споразумение. Юло напусна заради несъгласие с политиката на Макрон за намаляването на зависимостта от ядрената енергия и забрана на хербицида глифозат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея отбеляза 70 години от създаването на републиката
Северна Корея отбеляза 70 години от създаването на републиката
Гледайте националите по футбол и волейбол в ефира на БНТ днес
Гледайте националите по футбол и волейбол в ефира на БНТ днес