НОВИНИ

Протести срещу съдебните реформи в Полша

Съдебната реформа, която предприемат управляващите консерватори в Полша , вещае бурна седмица в най-голямата еврочленка от източния блок. Опозицията и магистратите обявиха единен фронт срещу унищожаването на демократичната държава. Правителството твърди, че целта му е само да направи съдебната система по-ефективна и отговорна пред обществото.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:15, 17.07.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Десетки хиляди поляци излязоха вчера по улиците на най-големите градове в страната, за да протестират срещу три законодателни инициативи на управляващата партия "Право и справедливост". Два закона бяха приети в парламента и стигнаха до етап президентски указ за влизане в сила.

Първият предвижда министърът на правосъдието да назначава председателите на съдилищата, а вторият - парламентът да избира членовете на Националния съвет на магистратурата, чиято роля е да ръководи съдебната система.

За обсъждане в парламента е внесен и законопроект, който би позволил на правосъдния министър да предизвика пенсионирането на всички членове на Върховния съд и да посочи кои магистрати да запълнят овакантените места. По този проект дебат е насрочен за утре, но основните опозиционни партии се зарекоха да не позволят той да се проведе.

Малгожата Герсдорф, председател на Върховния съд на Полша: "Министърът на правосъдието би имал огромно влияние. Проектът за Върховния съд е противоконституционен."

17-хилядно множество се събра снощи пред сградата на Върховния съд във Варшава. Поне 5-хиляден беше протестът пред парламента преди това, където председателят на "Право и справедливост" Ярослав Качински беше заклеймен като диктатор. Юристът Качински, който не участва в правителството, твърди, че полската съдебна система не е реформирана от комунистическата епоха, корумпирана е и обслужва само елита.

Ярослав Качински, лидер на "Право и справедливост": "Действащата конституция позволява промяна на съдебната система и ние точно това правим."

Еврокомисията ще заседава специално по темата Полша тази седмица. Брюксел вече се сблъска с Качински заради реформата на полския конституционен трибунал и е сериозно загрижен за разделението на властите в Полша. А във Варшава тепърва предстоят още протести.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деветима са кандидатите за генерален директор на БНТ
Деветима са кандидатите за генерален директор на БНТ
Ученици от Варна набират стаж в частни фирми чрез дуално обучение
Ученици от Варна набират стаж в частни фирми чрез дуално обучение