НОВИНИ

Проверяват се 1900 фирми с персонал, получаващ минимална работна заплата

Националната агенция за приходите започва проверки на 1900 работодатели в София, при които значителна част от заетите на пълен работен ден получава минималната работна заплата. Това съобщиха от Централното управление на Националната агенция за приходите.

проверяват 1900 фирми персонал получаващ минимална работна заплата
bnt avatar logo
от БНТ
10:33, 17.09.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Сред селектираните фирми има и такива, при които повече от половината от работниците са с минималната заплата. По предварителни данни на приходната агенция в над 80 на сто от случаите има значителен риск възнаграждението да е такова само по документи, а в действителност разликата да се плаща "на ръка".

Предишни проверки на НАП са показали, че често в случаите на укриване на действителните възнаграждения работодателят крие и приходите си от продажби, за да осигури средства за т. нар. черна каса, а средните възнаграждения в столицата значително надвишават минималната работна заплата.

Технологията на проверките включва искане всеки служител да посочи с писмена декларация действителния размер на възнаграждението си, като паралелно с това инспекторите на НАП ще проверяват касовите апарати, отчитането на оборотите и спазването на осигурителното законодателство. Осигуряването на по-ниска от реалната заплата води и до невъзможност работниците да докажат произхода на доходите си, като е възможно да бъдат проверени и работници за съответствие на имуществото и доходите им, допълват от НАП. Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, на некоректните работодатели ще бъдат съставени ревизионни актове за укритите суми за последните 5 години, заедно с дължимите лихви.

"Осигуряването на по-нисък от реалния доход е сериозен проблем. Често това е в резултат на договореност и взаимен интерес на работодателя и работника, но в много от случаите ситуацията е такава заради натиск на работодателя, и тук държавата може да помогне на работника, ако той честно посочи реалната си заплата. Съгласието да работите на минимална заплата, а да получавате повече на ръка, е грешен избор в дългосрочен план", каза по повод на започващите проверки директорът на "Контрол" в НАП Васил Панов.

НАП приема сигнали за данъчни и осигурителни нарушения на единния си телефон за цялата страна 0700 18 700 или на електронна поща infocenter@nra.bg.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Октоберфест започна при засилени мерки за сигурност
​Октоберфест започна при засилени мерки за сигурност
Лидерите от ЕС си дадоха 6 месеца, за да върнат вярата в съюза
Лидерите от ЕС си дадоха 6 месеца, за да върнат вярата в съюза