НОВИНИ

Първа визита на принц Чарлз и Камила в Куба

Британския принц Чарлз и съпругата му Камила се отправиха на първата си кралска визита в Куба, съобщава „Франс 24“. Посещението на Острова на свободата идва в момент, в който съюзническият Вашингтон се опитва да върне санкциите срещу Хавана.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:11, 24.03.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света
първа визита принц чарлз камила куба

70-годишният принц на Уелс беше помолен от британското правителство да добави Куба към дълго планираната си обиколка в Карибския регион, тъй като все по-наближаващият Брекзит налага търсенето на алтернативни търговски партньори извън ЕС.

„Кралските посещения са част от дипломацията в британската система. Те са полезен и удобен начин да се отправят послания или да се създават контакти, след което да се пристъпи към следващия етап на дипломатическите отношения“, заяви бившият британски посланик Пол Уебстър Хеър.

Визитата на принц Чарлз идва на фона на заплахите на американския президент Доналд Тръмп за затягане на санкциите срещу Куба. Държавният глава нарече Хавана „част от тройката тирани“ – заедно с латиноамериканските й съюзници Венецуела и Никарагуа. Белият дом дори заплашва да активира така нареченият Акт „Хелмс- Бърман“, който разширява обхвата на американското ембарго от 1962 година и налага санкции на чуждестранни компании, търгуващи с Куба.

От канцеларията на принц Чарлс в Кларънс хаус заявиха, че пътуването на принца до Куба е организирано по молба на британското правителство и цели да разшири обхвата на „нарастващите двустранни отношения“ и „културните връзки“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мощният циклон Вероника удари северозападното крайбрежие на Австралия
Мощният циклон Вероника удари северозападното крайбрежие на Австралия
Българските повелители на модерните мобилни приложения
Българските повелители на модерните мобилни приложения