НОВИНИ

Първата по рода си Възрожденска библиотека откриха в начално училище в Плевен

Първата по рода си Възрожденска библиотека, наречена „Книжици за прочитъ", беше открита в плевенското Начално училище „Христо Ботев" по случай 3 март. Тя ще е достъпна за всички 450 ученици в училището. Намира се до входа на сградата, а първите книги в нея са дарени от родители, бивши ученици и възпитаници на училището.

bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 03.03.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Възрожденската библиотека беше открита с атрактивно представяне на историята на писмеността от плевенския художник Диян Павлов - Джими. Тя носи името на периодично издание от 1896 година, излизало в Солун - „Книжици за прочитъ". Най-много са книгите, посветени на личности и събития от Възраждането.

Венислав Атанасов, 4 клас: Ще ми бъде интересно да прочета някои от тях. Аз обичам да чета книги за историята, за царете.

Сред най-ценните дарения са „Записки по българските въстания" от 1901 година, подарен от възпитаник на училището и 130-годишното томче „Отбраната на Плевен", донесено от родител. Четвъртокласничката Мария-Василия дори вече е избрала първата книга, която ще прочете - „Забравени страници за незабравени българи".

Мария-Василия Пахарска, 4 клас: Както е написана с азбуката от старо време е много хубава и много уютна. Според мен много деца ще идват тук, защо тя създава възрожденска атмосфера.

Директорът на училището е убеден, че книгите ще са интересни за децата.

Цветелин Горанов, директор на училището: Всяко междучасие, когато имат свободно време, между смените, учениците да могат да идват, да вземат книги, да четат, ще направим и копия.

В библиотеката може да се прочетат не само книги, а и документи от историята на училището - като оригиналното свидетелство за завършен първи клас на ученик от първия випуск през 1932 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На живо по БНТ: Издигане на Националния трибагреник
На живо по БНТ: Издигане на Националния трибагреник
Ден на отворените врати във Военноисторическия музей в София
Ден на отворените врати във Военноисторическия музей в София