НОВИНИ

Първи политически реакции след решението на КЗК да спре сделката за ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията забрани на българското дружество „Инерком“ да купи доставчика на ток ЧЕЗ. Решението може да си обжалва пред съда. Какви са аргументите на Комисията и какви са първите политически реакции, обобщава Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:07, 19.07.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Основният аргумент на антимонополния орган да спре сделката с ЧЕЗ е, че тя ще доведе до нелоялна конкуренция. Операторът „Инерком“, собственост на Гинка Върбакова, притежава слънчеви паркове, които произвеждат ток. Ако купи доставчика на ток ЧЕЗ в Западна България, това означава, че ще има конкурентно предимство пред останалите купувачи на пазара. Без разрешението на Комисията за защита на конкуренцията сделката за ЧЕЗ не може да бъде довършена. По нея предстои и да се произнесе Комисията за енергийно и водно регулиране. Все още няма законови аргументи, по които Комисията да направи своята оценка.

;

Председателят на КЕВР каза, че е рано да се говори за каквато и да е оценка на сделката и че не може да коментира решението на КЗК, защото ведомството е е независим орган.

Крум Зарков - зам.-председател на ПГ на „БСП за България“: Откакто избухна скандалът с ЧЕЗ , ПГ на БСП последователно и аргументирано изразяваме съмнение, че тази сделка не отговаря на българските закони. Днес имаме първото потвърждение за това. Поздравяваме КЗК за навременното решение.
Искрен Веселинов - зам.председател на ПГ на "Обединени патриоти": Приветстваме, напомняме, че от първия ден, откогато започна скандалът с ЧЕЗ и с Гинка, казвахме, че залагаме на българските институции и ги призоваваме да си свършат работата. Всъщност КЗК доказа, че има държавни органи,които обективно и независимо обследват обстоятелствата по една сделка и не се притесняват да вземат решение, когато то не е толкова изгодно на някой чужд инвеститор .
Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Има компетентен орган, този компетентен орган се казва КЗК . Ние сме правова държава, всеки трябва да работи в рамките на своята компетентност. ЕРП-тата работят абсолютно ясно, точно и прозрачно, има КЕВР, която упражнява контрол върху тяхната лицензионна дейност. Оттук нататък държавата е на своето място, енергийната сигурност е гарантирана.
;

От кандидат-купувача „Инерком“ разпространиха съобщение до медиите, в което се казва, че те са изненадани от решението на КЗК и ще се запознаят с аргументите ѝ, след което ще вземат решение дали да обжалват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македонският парламент прие декларация за членство на страната в НАТО
Македонският парламент прие декларация за членство на страната в НАТО
Задържаха трима надзиратели от Варненския затвор за престъпление по служба
Задържаха трима надзиратели от Варненския затвор за престъпление по служба