НОВИНИ

Първият кораб с нелегални мигранти, върнати от Гърция, пристигна в Дикли

202 мигранти бяха прехвърлени от Гърция в Турция, в рамките на споразумението между Анкара и Европейския съюз, което има за цел за овладяване на бежанския поток. Турция е изпълнила правните изисквания, за да приема обратно мигрантите, посочи днес Европейската комисия. Правозащитни групи приеха със загриженост плана, който цели да бъде затворен маршрутът за нелегален трафик на мигранти през Егейско море.

Фани Аронова
от Фани Аронова Източник: БТА
10:20, 04.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
първият кораб нелегални мигранти върнати гърция пристигна дикли

Днес турското пристанище Дикили на Егейско море беше във фокуса на вниманието. В първите кораби, които пристигнаха рано сутринта от гръцкия остров Лесбос, имаше главно пакистанци, а също хора от Бангладеш, Шри Ланка и Мароко, които не са поискали убежище в Гърция. На пристанището хората бяха регистрирани и отведени с автобуси в подготвени за тях центрове.

Мустафа Топрак, валия на провинция Измир: "Договорено е връщането на мигрантите, които са преминали от Турция в Европа след 20 март, в центрове за депортиране и оттам - в техните страни".

Въпреки вълненията от последните дни, днес мигрантите на Лесбос очакваха спокойно заминаването. Там обаче протестираха правозащитници, загрижени за съдбата на хората, които са изпращани обратно в Турция. Има съмнения, дали това е законно. Има и обвинения към турските власти, че тихомълком връщат сирийци в родината им, където има войнa. Анкара отрича това".

Венцел Михалски, Хюман Райтс Уоч, Германия: "Няма значение дали са мигранти или бежанци. Връщат ги насила в Турция, а тя не е безопасна страна".

Планът има за цел да овладее бежанския поток от Турция към Европа. Само в началото на тази година от Турция в Гърция са преминали над 150 000 нелегални мигранти. Над една трета от които са деца. Миналата година в Гърция са пристигнали над 853 хиляди души. Притокът на хора продължава. Днес от турските острови са пристигнали 339 нови мигранти, пише гръцката преса.

Споразумението с Анкара предвижда в замяна на всеки върнат в Турция мигрант, оттам да изпращат в страни от ЕС по един сирийски бежанец, подслонен досега в лагер. Днес първите 32 сирийци пристигнаха в германия, в град Фридланд, в провинция Долна Саксония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Границите на Белгия може да бъдат затворени заради протест срещу пътна такса
Границите на Белгия може да бъдат затворени заради протест срещу пътна такса
Великденските добавки ще бъдат изплатени с пенсиите през април
Великденските добавки ще бъдат изплатени с пенсиите през април