НОВИНИ

Работници от фабрика за олио в Долна Митрополия изпаднаха в безизходица

Работници от фабрика за производство на олио в Долна Митрополия останаха с неплатени заплати и с непрекратени трудови договори, след като предприятието спря работа и се оказа без ръководен екип. В Плевенския окръжен съд върви дело за откриване на процедура по несъстоятелност на дружеството, което има непогасен кредит към банка за голяма инвестиция.

bnt avatar logo
от БНТ
06:53, 06.06.2017
8393
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

От началото на май всяка сутрин работници чакат пред входа на завода. Те не са съкратени, но не могат да влязат в предприятието, тъй като е заключено и не работи. Няма и кой да уреди трудовите им правоотношения, защото двамата директори са освободени още през април.

Ненчо Георгиев, началник-цех: "Бордът на директорите се самоосвободи. Не могат да отидат хората на борсата, болничните няма кой да ги движи. Просто няма ТРЗ, няма главен счетоводител, няма изпълнителен директор.
Слава Меченска: "Ами ако в един момент се обърнат и кажат - ама вие не сте идвали на работа. И затова с две неидвания на работа правим самоотлъчка".

Съдът е назначил предварителен временен синдик, който обаче няма правомощия да прекратява трудови договори. По данни на плевенската инспекция по труда 44 са работниците с неуреден досега статут. Средният им стаж в същото предприятие е около 25 години. На някои остават броени месеци до пенсиониране, има и семейства. За последно са получили аванси през февруари.

Юлия Иванова, работник: "Аз съм кантарджия, по 17 часа съм стояла да работя и в един момент – ненужна.
Иван Недков, началник-цех: "Пари дължат на всички, които се водят все още на работа, понеже няма кой да ги уволни, от февруарската заплата досега".

От инспекцията по труда казаха, че служебно могат да се прекратят трудовите правоотношения на работниците. Заявления за това досега са подали 24-ма. Те ще могат да получат дължимите заплати от Фонда за гарантиране на вземанията, само ако съдът обяви дружеството в несъстоятелност преди да изтекат 3 месеца от датата, на която са освободени.

Борис Петков, директор на Областна инспекция по труда – Плевен: "Тук има нужда от нормативна промяна – този срок да се удължи, поне на една година да стане, защото то не зависи от работника кога ще бъде обявена несъстоятелността".

При последната рутинна проверка на трудовите инспектори в завода в края на миналата година не е имало никакви проблеми, твърди Петков. Първите сигнали дошли през април и били последвани от незабавна проверка, завършила с административно наказание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Донор спаси живота на трима души
Донор спаси живота на трима души
Катар може да загуби и домакинството на Световното първенство по футбол
Катар може да загуби и домакинството на Световното първенство по футбол