НОВИНИ

Разчистват Плевен след вчерашната буря

Бедственото положение за Плевен и три села в общината - Гривица, Ясен, Опанец обяви още снощи кмета на града Георг Спартански. Вчера следобед в района се разрази силна буря, придружена с градушка и пороен дъжд. Разчистването на нападалите дървета продължи през цялата нощ. Няма загинали хора, един човек е със срязана от паднали стъкла ръка. Материалните щети обаче са сериозни.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
11:20, 16.05.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

За половин час снощи силната буря нанесе сериозни поражения, изкорени огромни дървета, скъса кабели и наводни мазета. Градушката на места е била с големина на яйце, разказаха очевидци. Най-тежко е положението в село Гривица, където са пострадали повече от 50 къщи, а четири от тях са останали без покрив.

Миленка Вълчева: Паднали са ми оградите на стопанските сгради, не мога да си прибера животните. Нямам покрив, нямам дувари.

Само две къщи имат застраховки. Кметът на селото ще иска помощ от комисията по бедствия и аварии. Новият покрив на Асен Атов е паднал у съседите. 68-годишният мъж казва, че за първи път вижда такава стихия.

;

Като по чудо няма загинали при бедствието. Пострадал е един човек. Според кмета на Плевен Георги Спартански една от причините за това е интензивната санитарна сеч.

Георг Спартански, кмет на Плевен: Ако тези действия в продължение на две години не бяхме направили, нямаше вариант да се размине без човешки жертви. Всички пътни артерии са освободени от падналите дървета. Сега ще предстои тази продължителна и тежка работа по рязане и изнасяне на повалените дървета и клони.

Пострадали селища има в още няколко общини. Над 130 са сигналите за паднали дървета, затиснати автомобили и разрушени покриви в Плевенска област.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи акцията по издирването на Боян Петров
Приключи акцията по издирването на Боян Петров
Вандали унищожават паркове и градинки в Благоевград
Вандали унищожават паркове и градинки в Благоевград