НОВИНИ

Богато погребение в Хоталич издава предпочитанията на българките през 13 век

Богат гроб на българка от 13 век ни дава представа каква е била модата в накитите и облеклото по това време. Археолозите, които проучват крепостта Хоталич над Севлиево успяха да възстановят стотици нанизи мъниста от планински кристал и карнеол, които са се носили високо на врата. До какви други подробности от живота на хората през средновековието стигнаха учените - репортаж на Мария Чернева и оператора Красимир Стоичков от поредицата "Пътуване в миналото"

Мария Чернева
от Мария Чернева
23:17, 17.08.2017
Чете се за: 04:05 мин.
Новини от миналото

Сега се определя като най-големият средновековен град след Плиска и Преслав. Но само допреди няколко десетилетия, никой не знаеше за съществуването му. Необяснимо, но спомена за Хоталич дори в преданията на местните е изчезнал.

Колкото и да е голям този град и крепост, колкото и да са далеч от времето да речем на безписмените траки, Хоталич съществува за нас и има своята история единствено и само благодарение на археологическите разкопки.

Името присъства само в някои турски административни документи за платени данъци. Археологическите проучвания разкриват 90 каменни къщи и две църкви. И парадоксално, но сега за живота на хората разказват разкопките на некропола на Хоталич. Дори за модата на 13 век. Гробът на млада жена блеснал с множество накити.


Надежда Ботева, ръководител на археологическите разкопки:
Значи да погребеш някого с разкошни наушници, знаете средновековието не е времето на златото и богатството, да го погребеш с огромни сребърни наушници с 10-12 хиляди мъниста със всякакви цветове стъкло с 6 гривни на ръцете, една от които стъклена, а другите бронзови значи това не е случаен човек. Ето малка част от откритите мъниста. Между другото най-известната дама от средата на 13 век можем да кажем, че е Десислава от Боянската църква.

Въпреки високия статус на погребаните тук, по-добрият живот и грижи, майките и децата са били много уязвими и са си отивали рано.


Надежда Ботева: Тази жена, въпреки специалното си местоположение, съвсем близо до църквата е погребана без нищо. Само в нейните крака беше съвсем изтлели и лошо запазени кости на бебенцето.
Мария Чернева: Т.е. може би да починали по различно време. Първо майката може би при раждането.
Надежда Ботева: Да, да.
Мария Чернева: Още едно погребение на майка и дете. 30 процента от жените са умирали при раждането, а децата най-вече от инфекциозни заболявания

Разкопките сега разкриват още една любопитна подробност. Поне един от жителите на Хоталич е бил голям пътешественик.

Надежда Ботева: Един жител на Хоталич е ходил още през 13 век в средата на 13 век втората му половина, ако трябва да сме точни, е ходил до Рим - нещо изключително сложно начинание, скъпо, пътуването трае с месеци. Разбираме го от един медальон, евлогия, благословия която той е носил на гърдите си.
Мария Чернева: Който се е раздавал при ...
Надежда Ботева: Църквата Петър и Павел на Рим. Това са такива медальони и се зашиват за дрехата. Изключително малко медальони има намерени по света

Възникнал през 5 век като военно укрепление, развил се през 10 като укрепено селище, Хоталич не е бил просто една провинциална крепост, а град, който е имал интензивен стоков обмен и с Византия, и дори с Латинска империя. Множество съдби и българска история, грижливо опазена повече от 800 години от земята. История, която трудно вече може да се заличи.

подробен репортаж за живота на забравения град Хоталич можете да видите в сутрешния блок "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Кралският дворец в Испания нарече извършителите на атаката в Барселона убийци
​Кралският дворец в Испания нарече извършителите на атаката в Барселона "убийци"
Реакции на световните лидери за атентата в Барселона
Реакции на световните лидери за атентата в Барселона