НОВИНИ

БСП и ГЕРБ продължиха със словесните престрелки и днес

От БСП опонираха на Борисов с твърдението му за неефективността на „Цанков камък“ с примери на проекти, започнали по времето, когато той е бил кмет на София. Беше посочен заводът за боклук, както и ремонтът на Цариградско шосе през 2007 година. В отговор от ГЕРБ завиха, че казаното от БСП е нова доза фалшиви новини. Транспортният министър Ивайло Московски заяви, че интермодалният терминал е бил даден на концесия с публична и прозрачна процедура при достатъчно добри параметри на сделката. От ГЕРБ отхвърлиха и другите обвинения, свързани със завода за боклук и ремонта на Цариградско шосе.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян Ирина Цонева
20:00, 17.08.2017
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

Според БСП две години след старта на „Гордостта на Бойко Борисов“ - завода за преработка на боклука в столицата, той не е постигнал очакваните проценти за оползотворяване на отпадъците, а в него са вложени 350 млн. лв. Беше посочено, че въпреки милионите, боклукът се сепарира ръчно.

Георги Свиленски: За това нещо Столична община е обявила през март 6 млн. лв. поръчка, а сега август месец - за 2 млн. поръчка.

Обществените поръчки, според Свиленски, са за обучаване на персонала да сепарира боклука.

Георги Свиленски: Да прави разлика, образно казано, между кутийка за безалкохолна напитка и парче винкел или бутилка стъклена и пластмасова от минерална вода - това се обучават хората за 6 млн. лв.

Свиленски посочи като пример и ремонта на Цариградско шосе на Бойко Борисов през 2007 година, което буквално дни след пускането му в експлоатация е наречено от софиянци „Цариградско море“ заради неравностите и коловозите.

Георги Свиленски: Вчера в Министерския съвет той казва „какво искате - 11 години, тежкотоварни автомобили, камиони, таксита, автобуси - кой път ще издържи 11 години“. Не, г-н Борисов, 11 дни не ви издържа ремонтът, 11 години столичани пътуваха по накривения ви асфалт.

Бяха цитирани и напуканите новопостроени магистрали Тракия и Марица. От БСП коментираха и вчерашното решение на правителството да даде на концесия интермодалния терминал в Пловдив на предварително известна фирма за 27 години само за 5 хиляди лв. на месец. Сумата според тях е колкото наема на една вестникарска будка на бул. Витоша в столицата.

;

Две правителства на БСП преди ГЕРБ са потвърдили, че проектът за интермодалния терминал до Пловдив ще се прави чрез концесия, обяви министър Московски и изрази учудване защо сега от опозицията се опитват да превърнат думата концесия в мръсна дума. По думите му при управлението на БСП е имало три концесии за инфраструктурни проекти с участие също само на един кандидат и това тогава не било проблем. Московски бе категоричен, че тази концесия е спечелена от единствения участник, проявил интерес абсолютно прозрачно. Инвестицията е в размер на 15 млн. лева, три милиона от които трябва да бъдат дадени през първите 2 години.

Ивайло Московски, министър на транспорта: Ако обаче има някакви опасения, че на някого нещо е подарено или е дадено като ниска стойност, отправям в момента предложение към г-н Свиленски и ако може днес да ми отговори. Аз съм готов да направя всичко възможно този концесионен договор да не се случи, да - основа държавно дружество, да назнача за негов шеф г-н Свиленски и ако той постигне по-добри параметри от тези, аз съм готов да подам оставка, но ще му предложа същото и на него.

Що се отнася до ремонта на Орлов мост и завода за боклук заместник - председателят на СОС от ГЕРБ Николай Стойнев каза, че в държавите, към които се стремим, износващият слой на асфалта се сменя на не повече от 7 до 9 години, а последният ремонт на отсечката Орлов мост - „Алея Яворов“, е правен преди 11 години. Тогава като кмет Бойко Борисов бил констатирал сериозни нарушения при изпълнението и наложил санкция.

Николай Стойневq зам.-председател на СОС от партия ГЕРБ: Тази санкция е в размер на 300 000 лева, които не са платени на фирмата за свършената дейност. Горе-долу толкова ще струва и ремонтът сега.

За завода за боклук Стойнев заяви, че на този терен през 2009 -та от БСП беряли макове, а сега там имало един от най-модерните заводи за преработка на отпадъците на столицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жителите на Самоков настояват за спешен ремонт на пътя към Дупница
Жителите на Самоков настояват за спешен ремонт на пътя към Дупница
ДРУГИТЕ новини: Комици на първа линия
ДРУГИТЕ новини: Комици на първа линия