НОВИНИ

И прокуратурата започна проверки за шума по морето

Прокуратурата започна проверки на нормативната наредба за шума по морските ни курорти. От държавното обвинение обявиха, че общински наредби допускат повече шум от разрешеното в закона. Нарушения са открити в четири общини - Шабла, Каварна, Варна и Несебър. Според Закона за защита от шума в околната среда, не се допуска озвучаване на открито след 23 ч. Проверка на БНТ установи, че масово в курортите това изискване не се спазва. Проверката на прокуратурата се прави паралелно с инициативата на вицепремиера Валери Симеонов, под чието ръководство бяха затворени заведения в Слънчев бряг, заради високи нива на шума.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Екип на „По света у нас“
19:30, 17.08.2017
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Законът за защита от шума в околната среда е категоричен - озвучаването на открити площи на заведения след 23 часа е забранено. Някои от морските общини са издали наредби, гласувани от общинските съвети, които позволяват силната музика до по-късно. Проверките са прокуратурата са открили и разрешения, в които часовият диапазон на забраната е според това къде се намират заведенията за хранене и развлечения - той е по-ранен за обектите в жилищни зони и по-късен за курортите, каквото разграничение законодателят не прави.

Проверка на екипа ни установи, че в Несебър озвучаването на открито е позволено до 24 часа. Наредбата е приета от общинския съвет още преди 10 години.

Лазар Япаджиев - зам.-кмет на Община Несебър: В крайна сметка аз не мисля, че е нещо съществено. Дали ще е 23 или 24 часа. Разбира се, че е курорт, разбира се, че е лято. Всякакви нужди имат туристите, както от почивка така и от развлечение.

От община Несебър са се опитали да внесат промени в наредбата за шума на открито, но тя не е била одобрена от местния парламент.

Хората тук разказват, че проблемите с шума идват основно от Слънчев бряг. Надяват се започналите проверки да дадат резултат.

В община Шабла часовете за тишина също се разминават с тези в закона. От април до края на септември тишина се пази от 24 часа до 6 сутринта. Подобна е ситуацията и в Каварна. Съгласно наредбата заведенията в града работят до полунощ. Нормативният акт е приет миналата година и не се прави разлика дали заведението е в града или в крайморската част.

Красимир Кръстев, председател на ОС на Каварна: Прекалено кратък е нашият сезон в община Каварна от 20 юли до 20 август и поради причината, че нямаме големи хотели или граждани, които да живеят около морската част, където са тия заведения, взехме решение да удължим работното време до 24 часа.

Заведенията, които искат работното им време да бъде удължено трябва да имат сключен договор с охранителна фирма, както и замерване на шума, направено от РЗИ. Тук смятат, че промяната е в полза на местния бизнес.

Красимир Кръстев, председател на ОС на Каварна: Все пак един турист когато избира мястото къде да почива знае много добре условията на определеното място.

Темата за високите нива на шума по морето коментира и премиерът Борисов. По думите му има десетки жалби срещу заведенията, а законът не позволява да има шум след 23 часа.

Бойко Борисов, министър-председател: Ако това е дебат, то той трябва да се пренесе в парламента и там да се чуят „за“ и „против“ и да се смени или да не се смени закона в зависимост от това, което народните представители кажат.

Проверките на прокуратурата продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната община извозва безплатно едрогабаритни отпадъци
Столичната община извозва безплатно едрогабаритни отпадъци
Телефони за информация в българското посолство в Мадрид
Телефони за информация в българското посолство в Мадрид