НОВИНИ

Референдум за спасяване на античен град, застрашен от строежа на АМ "Струма"

Референдум за спасяване на останките от античен римски град в близост до благоевградското село Покровник, предлага инициативен комитет, тъй като оттам ще минава един от лотовете на автомагистрала "Струма". Спасителните разкопки са разположени на 120 дкра площ и трябва да приключат до 20 юли, след което ще започне изграждането на автомагистралата. При проучванията археолозите попаднаха на уникална находка - напълно запазена римска гробница, която през годините не е била разбивана и ограбвана от иманяри.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
20:50, 26.04.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Археолозите смятат, че останките са от античния град Скаптопара от 3 век след Христа. До момента са открили църква, баня и фамилна римска гробница от императорския период с три камери. Предполага се, че в мемориалния комплекс е било погребано знатно семейство.

Доц. Здравко Димитров - ръководител на археологическите разкопки, „Един от видните аристократи в това голямо римско селище. Вътре открихме много красиви стъклени съдове, една цяла стъклена амфора, чаша, също така керамична лампа."

Останките от античния град Скаптопара попадат в трасето на Автомагистрала „Струма", а точно тук където се намира римската гробница трябва да минава трафикът в посока София.

Според археоолозите културните ценности могат да бъдат преместени в село Покровник, където да се реставрират. Инициативният комитет в Благоевград вече е събрал над 700 подписа с искане за референдум, за да бъде запазен античният град. Според тях трябва да се премести трасето, по което ще минава автомагистрала „Струма".

Лазар Андреев, председател на инициативния комитет: „Искаме жителите на Благоевград да остане на там, да бъде възстановено и запазено. За да може да се види на реалното место, което е било, в реалните граници. "

Следващата седмица специалисти от министерството на културата и на регионалното развитие ще направят оглед на мястото, за да преценят как да бъдат съхранени останките от античния град.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екуинокс с първи концерт пред родна публика преди Евровизия
"Екуинокс" с първи концерт пред родна публика преди Евровизия
ЕК предложи мерки за борба с онлайн дезинформацията
ЕК предложи мерки за борба с онлайн дезинформацията