Референдумът в Каталуния - коментират проф. Ивайло Дичев и Даниел Стефанов

Гражданите на Каталуния гласуваха с голямо мнозинство "За" независимост от Испания, но властите в Мадрид остават непреклонни. Гости в "Денят започва" по темата бяха Даниел Стефанов от Европейския съвет за външна политика и проф. Ивайло Дичев.

от БНТ
08:52, 03.10.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Не е ясно какво следва за Европа, тъй като не се знае какво предстои за Каталуния. ЕК реагира с точна позиция - каза се, че Каталуния не може да остане част от ЕС, ако се отдели от Испания, а към Мариано Рахой беше заявено да се справи с проблема, коментира Даниел Стефанов.

Проф. Ивайло Дичев каза, че няма всеобхватен закон кой народ може да стане държава. Въпросът е дали ще бъдат признати, Каталуния е част от Европа, ако останалите държави не я признаят, тя няма да бъде държава. Както не се признава Крим. Косово - една част го признават, друга не го признават, средно положение. Цялата работа е в това как подобен акт ще бъде възприет от световната общност.

;

Даниел Стефанов добави, че в Испания има демокрация и правата на каталунците не са били нарушени в последните години. Икономическият аргумент за отделянето - Каталуния плаща много, но другата област, която плаща много е Мадрид.

В цяла Европа аргументът е един и същ - егоизъм на по-богатите области, което обаче не води до нищо добро, каза още проф. Ивайло Дичев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност
Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност"
Френският посланик Ерик Льобедел: Шенген в момента не е перфектен
Френският посланик Ерик Льобедел: Шенген в момента не е перфектен