НОВИНИ

ОТ СЕДМИЦАТА: Рембранд между Франция и Холандия

Картини на Рембранд, купени съвместно от Франция и Холандия бяха изложени в Лувъра по време на визитата на холандската кралска двойка. Портретите струват 160 милиона евро.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
08:07, 12.03.2016
Чете се за: 01:20 мин.
По света
седмицата рембранд франция холандия

Крал Вилем-Александър, кралица Максима и френският президент Франсоа Оланд първи разгледаха ценните творби на Рембранд.

Картините са над два метра. Те представляват портретите на двама холандски съпрузи - търговеца Мертен Суулманс и жена му Опжен Копит. Смята се, че това е най-скъпоструващата двойка в света. Шедьоврите са създадени през 1634 година.Те са изключително ценни, защото моделите са рисувани в пълен ръст, а подобна практика в Холандия през 17 век не съществува.

В случая, подобна поръчка подчертава социалното място на моделите и значимостта на художника. Специалистите коментират и особеността на черния цвят и рисунката на дантелите в дрехите на съпрузите. Портретите се считат за предизвикателен образец на работата на Рембранд.

Картините се излагат пред публика за първи път от 50-те години на 20 век. През 2013 г. досегашният им собственик на френския клон на фамилията Ротшилд решава да ги продаде. Барон Гюстав дьо Ротшилд купува творбите през 1877 г. и оттогава те са във Франция.

Обявената цена е 160 милиона евро. Това е твърде скъпо за Лувъра, чийто бюджет за придобиване на нови творби е 8 милиона евро. Тогава е отправен апел към меценатите. Тогавашният министър на културата на Франция Фльор Пелерен и холандският й колега Джет Бусмейкър предлагат на собствениците на картините идеята за съвместна покупка. Ротшилд приемат. Лувърът купува портрета на госпожа Копит, благодарение на Банк дьо Франс.

Амстердамсият Риксмюзеум купува другия портрет, но не става и дума двойката да бъде разделена. И това е гарантирано с междуправителствено споразумение.

Картините ще останат в Лувъра до 23 юни. После ще прекарат лятото в Амстердам. След това ще остават по пет години във всеки от двата музея - Лувъра и Риксмюзеум.

На 10 и 11 март холандският крал Вилем-Александър и съпругата му кралица Максима бяха на двудневна държавна визита във Франция. Това е първото им посещение, след като се възкачиха на трона на 30 април 2013 година.

По време на посещението си двамата монарси отидоха в парижкото кафене Сarillon - една от целите на атентаторите от 13 ноември 2015 г. Холандската кралска двойка разговаря със собственика на заведението, с живеещи в околността хора и с хора от спасителните екипи. Кралят и кралицата на Холандия изразиха дълбокото си съчувствие на засегнатите от нападенията.

Във Франция холандският крал беше придружен от шефовете на големи предприятия като Heineken и Philips. Икономическият обмен между Франция и Холандия е близо 40 милиарда евро.

/по материали на френските медии/

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има и друга гледна точка
Има и друга гледна точка
ОТ СЕДМИЦАТА: 8-и март за жените в бежанските лагери
ОТ СЕДМИЦАТА: 8-и март за жените в бежанските лагери