НОВИНИ

Репортерски поглед: Убийството на 18-годишния Тодор и силният обществен отзвук

Убийството на 18-годишния Тодор и силният обществен отзвук , който предизвика е събитието ,което събира най-много гласове в анкетата на сайта ни "Събитие на седмицата".За агресията , правото на по-силния, за закона и справедливостта- репортерски поглед на Иво Никодимов, който проследи развитието по бруталния случай във Враца.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:05, 17.01.2016
Чете се за: 03:44 мин.
У нас

Среща на пътя, сигнал с клаксон, размяна на неприлични жестове и нецензурни реплики, размяна на удари и фатален край. Едно младо момиче без време е загубило своето момче. Грета е свидетел на случилото се и разказва своята история.

Грета, приятелка на Тодор: Той беше прекрасен човек и той не беше виновен за случката. Те се разхождаха по платното, той ги предупреди да се свият със съвсем учтив знак, те го напсуваха. Той паркира колата, понеже е много смел и има чест, както всеки един мъж трябва да има, слезе и започнаха да го бият.

Десислав Дамянов, обвинен за убийството на Тодор: Когато той седеше до нас, когато се случи та припадна, лично аз съм се опитвал да му помогна, да му дам първа помощ, да му извада езика. То го има всичко.

А това са защитните думи на единия от обвинените за смъртта на Тодор. Агресия, очевидно приета за очаквана. Казват, че във Врачанско всеки шофьор има на достъпно място в автомобила си бухалка, бокс или нещо друго, с което може да се защити. Доказано е, че Тодор е имал бокс в автомобила си.

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП и говорител на главния прокурор: Този извод се извежда и от всички останали и разпитани до момента свидетели и очевидци. Момчето е носело бокс. След като е приключило нападението, момчето е изпуснало бокса на земята, друг свидетел го е взел, но след това го е изхвърлил.

Тодор се е защитавал с бокс, Десислав и Дамян са го удряли с ръце и крака.

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП и говорител на главния прокурор: Абсолютно безспорно е доказано, според до момента събраните доказателства, че е на лице взаимна размяна на удари.

Доказано е също, че само един от свидетелите се е опитал да помогне и да спре побоя между Тодор и братя Дамянови.

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП и говорител на главния прокурор: Познат е на починалото момче. Той се е опитал да ги възпре. Започнал е да им отправя реплики от рода: "Защо биете това момче?".

Случилото се обаче се наблюдава от мнозина. Свидетелите са повече от 30 на едно от най-оживените места във Враца. Повечето гледат, а други снимат с телефоните си това, което се случва.

Иван, най-близкият приятел на Тодор: Просто страхливци. И от друга страна, нека бъдем реалисти и да сме хуманни към другите. Има хора, които не са могли да помогнат поради физически и психически причини.

- Говорим за тези, обаче, които са снимали с телефоните си, за да пускат клипове в..?

- Ами, какво да кажа зя тях. Страхливци, това е. Днешното деградирало поколение в 21 век, може да си го обясните така.

- Не сте ли много снизходителен?

- Какво друго да кажа, мога да кажа, не съм строг човек, не съм... Това са просто деградирали, които не знаят какво друго да правят, освен да го снимат, да го качат във Фейсбук , да го покажат на приятелите си - вижте какво става тук, ето двама бият един.

Заради поредната агресия хората във Враца излизат на улицата, за да подкрепят протеста на съучениците и приятелите на Тодор.

Георги, баща на Грета: Понеже няма да е абитуриент. Това са абитуриентските вечери на това дете. Не 5 години затвор, 5 дни абитуриентска вечер ще празнуваме.

Сред протестиращите са и родителите на Николай, пребит до смърт от охранители на дискотека в града. От нас научават, че задържаните за смъртта на Тодор първоначално са обвинени в убийство по непредпазливост.

Нонка Лилова, майка на убития Николай: Мога да кажа, че родителите трябва да се молят да получат поне пет години. Защото мога да кажа, че имайки предвид съдебния състав във Враца и Окръжен съд Враца, който при възможност за доживотна без замяна за нашите убийци дадоха 18 години, така че тук максималната пет е повече от обидна към паметта на детето, към съгражданите, към съучениците, към приятелите на това дете.

Светослав Славчев, баща на Николай: Това са две показни убийства. Пред 50 - 60 човека става убийството на нашето дете. Тук поне 30 човека, гледаме по кадрите са присъствали. Значи показност, която допълнително да всява страх в обществото.

Полицията и прокуратурата във Враца мълчат и не обясняват логиката на обвинението. Близките на загиналото момче недоумяват защо.

Съученик на Тодор: Невъзможно е да го изпратим. Той винаги ще остане да живее в нас и това е. Ние няма да се примирим, докато убийците не влязат в затвора, това е.

Проблем за обвинението се оказва, че съдебните медици не могат да кажат каква е причината за смъртта на Тодор.

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП и говорител на главния прокурор: Това, което имаме като доказателства по делото е само едно описание на травматичните наранявания. Съвсем грубо, на ръка - ето по този начин изглежда. Това не е документ, който може да обоснове какъвто и да е извод. Тук са описани споменатите от мен преди малко 28 охлузвания, нищо повече.

Това принуждава прокуратурата в краткото време от 72 часа да търси допълнителни доказателства, единствено чрез издирването на свидетели и повторен разпит на вече разпитани, за да успее да прецизира обвинението в по-тежкото "умишлено убийство по хулигански подбуди". Общественото недоволство допълнително също оказва своето влияние. От държавното обвинение, обаче твърдят, че работят единствено под диктата на закона. Чувствителен към протеста на хората обаче се оказва съдът. И още по-чувствителен към медиите.

Снежана Наумова, съдия и говорител на Окръжен съд Враца: Аз също искам нещо да споделя с вас, като магистрат, по повод натиска, който се оказва върху съдебната система по този начин върху съда. Това също бих искала да поговоря с Вас и Вашата роля. Вие изиграхте значителна роля. Не визирам Вас, визирам по принцип медии - при това централни, които предварително обявиха какво е престъплението, кой е извършителя, като знаете, че такова правомощие има единствено и само съда и то с влязла в сила присъда.

- Отрицателно или положително въздействие оказва?

- Отрицателно въздействие оказва подобен натиск.

Въпреки, че съдът заседава публично, в съдебната зала не бяха допуснати нито близките на починалия Тодор, нито неговите съученици. Така те разбраха от нас, какво е решението на съдебния състав.

Съученици на Тодор: Нямам думи. Защото това е корумпирана работа. Не може за един смъртен случай да дадат домашен арест.

Роднина на Тодор: Днес е третият ден, в който това дете го няма между нас. Не мога да ви опиша каква е болката.

Когато логиката на закона и логиката на живота се разминават, именно магистратите са тези, които следва да обяснят своите решения. Обстоятелствата сочат като виновни братята Дамянови. Пред съда обаче са нужни доказателства, които ще дойдат от съдебните лекари - тогава и ние ще знаем кой и каква точно отговорност носи за смъртта на едно 18-годишно момче.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановено е движението по АМ Хемус
Възстановено е движението по АМ "Хемус"
Любители на високите скорости използват снега за опасни дрифтове на Витоша
Любители на високите скорости използват снега за опасни дрифтове на Витоша