НОВИНИ

Междинни избори в САЩ: Демократите печелят мнозинство в Камарата

В Съединените щати демократите печелят мнозинство в Камарата на представителите, а републиканците - в Сената. Това сочат първите прогнози на американските медии за резултатите от гласуването на междинните избори за конгрес.Вижте още какво каза във видеото журналистът Младен Петков.

bnt avatar logo
от Младен Петков
07:59, 07.11.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Републиканците задържат своя контрол в Сената, но за първи път от 8 години изглежда демократите си връщат контрола в Камарата на представителите.

От тези 435 места - 185 са в ръцете на демократите, 175 в ръцете на Републиканската партия. 360 от общите 435 места са обявени, но въпреки това може да се каже, че демократите имат мнозинство в Камарата на представителите. Така те ще могат да контролират Федералният бюджет, ще могат да започват всякакви разследвания с помощта на комисии, ще могат да блокират законопроект на републиканците.

Демократите, например, могат да увеличат парите за разследването на Милър за руска намеса в изборите и дали някой от компанията на Доналд Тръмп е бил намесен.

Това, което се случи на изборите, може да промени целия политически тон, защото без компромиси по ключови закони, може да се стигне до застой. Републиканците държат Сената, демократите се очаква да имат мнозинство в Камарата на представителите. И в двете камари трябва да приемат закона, за да влезе в сила. Затова трябва да има компромис.

Екзитполовете показват, че здравеопазването и миграцията са били основните теми в съзнанието на гласоподавателите, когато са подавали вота си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След изборите в САЩ - коментират Владимир Каролев и Христо Панчугов
След изборите в САЩ - коментират Владимир Каролев и Христо Панчугов
​Измеренo e завишение на фините прахови частици в Пловдив
​Измеренo e завишение на фините прахови частици в Пловдив