НОВИНИ

В Люксембург решават за евроатлантическата перспектива на Македония и Албания

Българското председателство на Съвета на ЕС ще предложи днес в Люксембург Македония и Албания да бъдат поканени да започнат преговори за присъединяване към Общността. Според министъра на външните работи Екатерина Захариева, която председателства Съвета, шансовете на Скопие са по-големи от тези на Тирана.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:08, 26.06.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Въпреки това все още има държави като Франция, които са скептични за започването на преговори с Македония. Ако днес външните министри не успеят да вземат решение, въпросът ще бъде обсъден от лидерите на ЕС, които се събират в края на седмицата в Брюксел. Не се очаква обаче те да излязат с позиция, различна от тази на външните министри. В такъв случай Македония и Албания ще трябва да изчакат още една година - до следващия доклад на Европейската комисия и тогава въпросът отново може да бъде поставен на масата за обсъждане сред държавите членки. Вчера гръцкият министър на външните работи на - Никос Кодзиас - призова ЕС и НАТО да изпълнят обещанието си за преговори с Македония и Албания.

Междувременно снощи бурните протести в Гърция срещу името Северна Македония продължават. А премиерът на Македония Зоран Заев, заяви, че ако референдумът за новото име се провали, той ще подаде оставка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френски месари искат защита от веганите
Френски месари искат защита от веганите
Дебати по вота на недоверие в НС
Дебати по вота на недоверие в НС