НОВИНИ

Рейтингът на японския премиер е спаднал с над 10 на сто за един месец

Рейтингът на японското правителство начело с премиера Шиндзо Абе е 44,9 на сто, а 43 процента от японците, се обявяват против неговата политика. Това сочат публикувани данни от анкета, осъществена през уикенда от агенция Киодо, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
07:56, 19.06.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света
рейтингът японския премиер спаднал сто един месец

За един месец рейтингът на министър-председателя е спаднал с над 10 процента - през май допитване показа, че го подкрепят 55,4 на сто от участниците.

Анкетираните в уикенда отговаряли също на въпроси за крайно спорния нов закон, въвеждащ наказания за подготовка, а не за извършване на престъпление - 66,7 на сто са недоволни от методите, използвани от управляващата коалиция за прокарване на този акт. Той не бе обсъден в правната комисия на японския парламент, което се случва твърде рядко.

Законът предвижда затвор от две до пет години за лица, уличени в практическа подготовка за терористични актове или за сериозни организирани престъпления. Миналата седмица премиерът Абе обясни, че като домакин на олимпийските игри през 2020 г. Япония носи отговорността да вземе всички възможни мерки за борба с тероризма.

Опозицията и редица обществени организации се опасяват, че промените в японското законодателство ще осигурят възможност да бъде следено цялото население и ще създадат условия за злоупотреби. Против този закон се обявяват 44 на сто от участниците, а 42 процента го подкрепят.

Освен това 73,8 на сто от запитаните изразяват недоверие към обясненията на правителството, че премиерът не е използвал своето влияние, за да подпомогне бизнес проект на свой приятел. Опозицията обвини тази седмица Шиндзо Абе, че е имал намерение да подкрепи своя приятел Котаро Каке, пожелал да открие ветеринарен факултет от своя частен университет в една от специалните икономически зони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едва 20-23% от българите могат да плуват, БЧК с безплатни курсове за най-малките
Едва 20-23% от българите могат да плуват, БЧК с безплатни курсове за най-малките
Потвърдено е за една жертва на поредното нападение в Лондон
Потвърдено е за една жертва на поредното нападение в Лондон