НОВИНИ

"Роберта" - роботът, който ще помага на деца със специални потребности

Френски робот ще помага на деца със специални потребности. Това ще стане в рамките на проект на Българската академия на науките. Работата с роботи при децата помага за концентрацията и привличане на вниманието им. Роботът Роберта е вторият, закупен от Институтът по роботика от Франция.

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:20, 02.04.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Това е Роберта. Тя говори. Пее. И танцува. Върви по стъпките на по-големия си брат Роби, който вече помага на деца със специални потребности да научават по-лесно уроците си.

Мая Димитрова, доцент в Института по роботика при БАН: В момента по молба на учителка правим "Мама ми купи днес нова книжка с картинки", т.е. помага на детето да изразява чрез жестове определени действия, например, как се отваря книгата.

Роберта ще помогне на детето и да общува по-лесно с другарчетата си. Според доцент Димитрова роботът не е лекарство, а елемент, който подпомага учителите при социализирането на децата и намалява напрежението. Има идея роботите да се използват и при лечението на деца в болниците.

Лейре Озарета, докторант от Университета в Страната на баските: Особено за малките, защото те не разбират ситуацията, в която се намират. Разделени са от хората, които познават. И този робот им помага.

Посещението на Роберта в домове за деца в София и Банско ще започне през май.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайската космическа станция Тянгун-1 изгоря над Тихия океан
Китайската космическа станция "Тянгун-1" изгоря над Тихия океан
След среща при премиера: Зърнопроизводителите няма да протестират
След среща при премиера: Зърнопроизводителите няма да протестират