НОВИНИ

"Робин Худ" храни бедни в Мадрид

"Робин Худ" - така се казва един от най-атрактивните в момента ресторанти в Мадрид. Заведението е кръстено на популярния народен герой и храни бедните за сметка на богатите. За доброто, малките жестове и достойнството, разказва Теодора Гатева.

bnt avatar logo
от БНТ
10:25, 11.02.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Сгушен в един от централните квартали на Мадрид "Робин Худ" не изглежда претенциозно и не впечатлява с пищна обстановка или изискано меню. И макар, че испанската столица може да се похвали с 13 ресторанта, които са отличени със звезди Мишлен, това заведение е сред най-посещаваните. Тук бедните вечерят за сметка на обяда на богатите. Идеята е на отец АнхЕл Гарсия и до голяма степен е заимствана от известния герой Робин Худ, когото мнозина смятали за разбойник, но той вземал от богатите и давал на бедните.

отец Анхел Гарсиа
"Виждах опашките пред кухните за безплатна храна и си помислих - а защо да не можем на обяд да сервираме на по-заможните, а вечер - със същото уважение - на онези, които не разполагат със средства. Не в пластмасова посуда, а в истински красиви прибори, с чаши, да ги обслужват сервитьори. Така се роди идеята."

На обяд в ресторанта се хранят хора с възможности. Заедно със своите сметки плащат и посочено меню за вечеря. Така, в по-късните часове на деня, заведението е на разположение на хора, които нямат средства. Всичко това е надлежно написано на входа на "Робин Худ", за да не се случват недоразумения. И за да е пълноценно усещането - посетителите се обслужват от сервитьори, които работят на доброволни начала. Сред тях е Пилар, гледала е възрастните си родители до смъртта им с помощници от Червения кръст. Сега иска да посвети свободното си време на добротворство. Безработни, жертви на насилие, хора с ниски доходи - това са сред най-честите клиенти на "Робин Худ".

Аранзазу Мартин, безработна
"Много ми помогна и винаги ме е подкрепял. Дължа му много, на него и на църквата, оцелях благодарение на тях."

Освен в ресторанта, където често готви и помага, отец Анхел вече 50 години служи е в една от местните църкви, където обгрижва не само енориашите си, но и в хора в нужда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният съвет на БСП ще утвърди водачите на листи
Националният съвет на БСП ще утвърди водачите на листи
Студената и продължителна зима застрашава реколта от череши в кюстендилско
Студената и продължителна зима застрашава реколта от череши в кюстендилско