НОВИНИ

Юнкер нареди проверка на бившия шеф на ЕК Барозу

Председателят на Еврокомисията Юнкер прави стъпки, с които демонстрира грижа към интересите на европейските граждани. Той нареди да се преразгледа предложението за по-ниски такси за роуминг в Евросъюза, а също и да се провери назначението на бившия шеф на Комисията Барозу на висок пост в "Голдсман Сакс".

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:05, 12.09.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света
юнкер нареди проверка бившия шеф барозу

Юнкер е информирал европейския омбудсман Емили Орайли, че е поискал от Барозу разяснение по новите му функции, както настояваше тя. За мерки по случая има он-лайн подписка, започната от еврослужители. Вече има над 140 хиляди подписа.

Бившият премиер на Португалия, ръководил Еврокомисията два мандата, бе назначен през юли на висок пост в международния отдел на Голдсман Сакс. Той ще съветва банката по преговорите на Великобритания за излизане от Евросъюза.

Александър Винтерщайн - говорител на ЕК: Комисията вече поиска бившият председател да предостави договора си, за да можем да видим неговото съдържание и да се уверим, че той съответства на член 245 от Договора за функциониране на Евросъюза.

Казусът ще разглежда независим орган от бивши еврослужители, включително съдия и евродепутат. Заключенията им са без правна стойност. След това Еврокомисията трябва да се произнесе до 18 месеца. В случая на Барозу не важи правилото бивши еврокомисари да искат разрешение от бившия си работодател за постъпване в частния сектор през първите 18 месеца след мандата, защото той е напуснал поста през 2014-та.

Предложението за отпадане на роуминга в Съюза от догодина е публикувано преди да го е видял Юнкер и след общественото недоволство той го е изтеглил, обясни комисията. Проектът позволява на телекомите да имат роуминг такси за потребители, които са зад граница повече от 90 дни годишно или над 30 поредни дни. Средно европейците са извън страната си 12 дни годишно.

Александър Винтерщайн - говорител на ЕК: Мотивирахме се защо това предложение е добро, но просто то не е достатъчно за нашия председател Юнкер. Така че той ни възложи да работим по-здраво и да излезем с нещо по-добро.

Комисията увери, че роумингът ще отпадне напълно от юни догодина. Очаква се в речта си в сряда Юнкер да обяви мерки за икономически растеж и укрепване на единния пазар. Според сътрудниците му той е решен да даде отпор на набиращите сила евроскептични партии във Франция, Германия и Холандия и на отзвука от Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарите на остров Тасос
Пожарите на остров Тасос
Добри хора спасиха 8-годишно дете от гладна смърт
Добри хора спасиха 8-годишно дете от гладна смърт