НОВИНИ

8 души загинаха при силна буря в Румъния

Разрушителна буря отне живота на осем души в Румъния. 67 са в болница. На места скоростта на вятъра стигна 108 километра в час. Румънското правителство активира кризисен щаб, а от тази седмица ще известява гражданите за бедствия със съобщения по мобилните телефони.

bnt avatar logo
от БНТ
08:46, 18.09.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Бурята в Румъния се разрази в западната част на страната. Повечето от осемте жертви са били в района на град Тимишоара. 24-годишен шофьор е загинал след като върху колата му се стоварил билборд. Жена е загинала под паднало дърво в зоопарка на Тимишоара. Отново паднали дървета са убили майка и дъщеря в Бузиаш. Бременна жена е скочила от лифт, след като бурята прекъснала тока, но тя е в добро състояние.

Скоростта на ветровете надвиши 90 километра в час. Над 3000 души са без електричество. Днес националният кризисен щаб ще направи оглед на щетите. Кабинетът на Михай Тудосе ще отпусне финансова помощ.

Метеоролозите обясниха необичайната сила на бурята с така наречената "суперклетка". Това означава, че за по-малко от половин час температурата е паднала наполовина и топлата въздушна маса се е сменила със студена. Това пък е причина облаците да се движат с много висока скорост. Румънското правителство ще въведе нова система за предупреждение за опасност. То ще става чрез съобщения по мобилните телефони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международно авиошоу в Атина
Международно авиошоу в Атина
Тайфунът „Талим“ преминава над Япония
Тайфунът „Талим“ преминава над Япония