Румен Радев: Високо ценим създадените от Кипър условия за работа на българите

България високо цени усилията на кипърската страна да създаде условия за българските граждани да работят свободно и да бъдат интегрирани в кипърското общество, заяви президентът Румен Радев, който през втория ден от посещението си в Република Кипър се срещна с председателя на парламента Деметрис Силурис.

от БТА
16:13, 28.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света
румен радев високо ценим създадените кипър условия работа българите

Президентът изрази признателността си към парламента на Кипър, който първи ратифицира Договора за присъединяването на България към ЕС и прие законодателство за отваряне на кипърския трудов пазар за български работници, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

По време на срещата Румен Радев и Деметрис Силурис обсъдиха перспективите за последващо развитие на отношенията между България и Кипър, насърчаването на диалога между законодателните органи на двете държави, както и средствата за увеличаване на образователния и културен обмен. Подготовката и приоритетите за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, също бяха сред акцентите на срещата.

"Сътрудничеството между България и Кипър в сферата на енергетиката има огромен потенциал. Страната ни има готовност да вземе участие в различни проекти, заедно с Кипър, за постигане на диверсификация на маршрутите за пренос на газ към Югоизточна Европа", подчерта Румен Радев. Държавният глава открои значението на проекта за газов интерконектор между България и Гърция, който има потенциал да осигури енергийна свързаност на страната ни и с други държави от региона на Средиземно море.

Деметрис Силурис благодари за предоставената от България възможност кипърски студенти да се обучават и да получават стипендии от български университети. "Народът ни цени високо и помощта, която България оказа на кипърските бежанци по време на конфликта през 1974 г.", заяви Деметрис Силурис. Председателят на кипърския парламент запозна българския държавен глава и с усилията на страната да се утвърди като фактор за утвърждаване на стабилността в региона на Източното Средиземноморие.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
 Над 7 милиона лева в Разлог от програмата „Региони в растеж“
Над 7 милиона лева в Разлог от програмата „Региони в растеж“
Корнелия Нинова инициира лидерска среща за промяна в Конституцията​
Корнелия Нинова инициира лидерска среща за промяна в Конституцията​