Румънското правителство падна след вот на недоверие

Вот на недоверие свали от власт румънското правителство. С 238 гласа "За" и само 4 "Против" парламентът гласува вот на недоверие срещу кабинета на Виорика Дънчила. Това е пореден удар срещу управляващите Социалдемократи, след като лидерът им Ливиу Драгня влезе в затвора, а предложението им за еврокомисар беше отхвърлено.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
15:46, 10.10.2019
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Управляващите Социалдемократи на премиера Виорика Дънчила са обвинени от опозицията в корупция, злоупотреба с власт и възпрепятстване на правовата държава.

Дънчила заяви, че ще остане начело на партията си, както и че ще се яви на президентските избори след месец.

Президентът Клаус Йоханис разпусна парламента и се очаква да връчи мандат за съставяне на ново правителство.

;

Игра на нерви между управляващи и опозиция до самия момент на гласуването. Само с 5 гласа над необходимия минимум в 465-местния парламент, депутатите решиха правителството на Социалдемократите да бъде свалено.

Вотът беше подкрепен от 6 опозиционни партии и беше мотивиран с обвинение в некомпетентност на Виорика Дънчила и нейния кабинет, недостатъчно усвояване на еврофондове и отдалечаване от проевропейските ценности.

Кристиян Зейдлер, депутат от "Съюз за спасение на Румъния": Ако искаме да възстановим Румъния, правителството на Дънчила трябва спешно да бъде разпуснато. Вотът на недоверие беше неизбежен . Във всяка нормална демократична държава, когато загуби подкрепата на парламента, премиерът сам подава оставка.

Дънчила е категорична, че ще остане начело на Социалдемократите, както и че ще се бори за президентския пост на изборите следващия месец.

Виорика Дънчила, премиер на Румъния: Поредният вот на недоверие. Оглеждам се и виждам зала пълна с все същите аматьори и безотговорни политици. Какъв е планът ви? Какво ще направите когато ни отстраните?

Според анализатори, големият победител от днешните събития ще бъде бившият премиер Виктор Понта, който някога ръководеше Социалдемократите, а през последната година отцепи част от техните депутати.

Виктор Понта, бивш премиер и лидер на ПРО Румъния: Днешният вот е абсолютно излишен, защото вот на недоверие се провежда, за да свали правителство, а ние на практика нямахме такова.

Президентът Клаус Йоханис ще започне консултации с всички парламентарно представени партии за съставяне на служебен кабинет. Смята се, че Йоханис ще предложи управлението да премине в ръцете на неговата Национал-либерална партия, което обаче да бъде отхвърлено от Понта. Предсрочни парламентарни избори не са на дневен ред.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЦИК: 17 257 800 бюлетини ще бъдат отпечатани за местния вот
ЦИК: 17 257 800 бюлетини ще бъдат отпечатани за местния вот
Трима души обгоряха при газова експлозия в благоевградското село Покровник
Трима души обгоряха при газова експлозия в благоевградското село Покровник