НОВИНИ

Русия и САЩ постигнаха споразумение за регулиране на конфликта в Сирия

Русия и Съединените щати постигнаха споразумение за регулиране на конфликта в Сирия. След поредния етап на преговори първите дипломати на двете държави - Джон Кери и Сергей Лавров, обявиха че са изработили обща стратегия за действия. Прекратяване на огъня и преки преговори между властта в Сирия и опизицията са сред основните точки в спогодбата.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:05, 10.09.2016 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
По света

15 часа - толкова продължи поредният рунд от преговори между Сергей Лавров и Джон Кери, който обаче за разлика от предишнит етапи, завърши с успех. Двамата обявиха, че стратегията за регулиране на конфликта в Сирия е готова.

Джон Кери, държавен секретар на САЩ: Днес Съединените щати и Русия обявяват план, който, надяваме се, ще намали насилието, ще облекчи страданието и ще даде възможност за мирен политически преход в Сирия. Вярваме, че планът - ако бъде приложен и спазван, може да се превърне в повратна точка, в реална промяна.
Сергей Лавров, министър външните работи на Русия: Ние и Съединените щати ще направим всичко по силите си да убедим всички заинтересовани страни да спазват поетите в договора ангажименти. Както вече казах, сирийското правителство вече е уведемено и е готова да ги прилага.

Изготвени са 5 ключови документа, като всеки от тях цели възобновяването на политическия процес в Сирия. Всикчо ще започне с прекратяване на огъня във всички зони на конфликта на 12 Септември, понеделник. Сирийското правителство трябва да преустанови атаките срещу определени позиции на опозицията. Москва и Вашингтон планират и съвместни операции срещу "Ислямска дъражава" и фронта "Ан-Нусра".

Те ще бъдат координирани от специален център, което пък ще позволи разграничаването на терористите от уемерената опизиция. Казус, по който Москва и Вашингтон постигнаха консенсус най-трудно. А причината е, че от началото на конфликта през 2011 година, двете държави подържат противопложни страни - САЩ - коалиция от бунтовнически групировки, които се описват като умерена опоизиция, а Русия е ключов съюзник на сирисйкия президент Башар Асад. Според Сергей Лавров споразуменето е едва началото на дълъг и продължителен процес.

Сергей Лавров, министър външните работи на Русия: Това не е краят на пътя, това е само началото на нашите нови взаимоотношения. Надяваме се, че всички, които ценят мира и целостта на Сирия, ще подкрепят споразумението.

Успехът на общата стратегия зависи не само от Москва и Вашингтон, но и от политическите сили в самата Сирия. Няма гаранция за 100 процентов успех, но със сигурност това е много важен момент, бяха единодушни и Кери, и Лавров. Спогодобата беше приветствана от специалние пратеник на ООН за Сирия - Стерфан Де Мистура, който заяви, че организацията ще направи всикчо по силите си, за да спре наисилието в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съветът за сигурност на ООН с нови санкции към Северна Корея
Съветът за сигурност на ООН с нови санкции към Северна Корея
Започва фестивалът „Сцена на кръстопът” в Пловдив
Започва фестивалът „Сцена на кръстопът” в Пловдив