Русия въвежда от днес визи за турски граждани

С настъпването на новата година Русия затяга санкциите срещу Турция след като през ноември турската армия свали руски военен самолет.

от БНТ
14:42, 01.01.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света
русия въвежда визи турски граждани

От днес Русия прекратява безвизовия режим за граждани на Турция и въвежда забрана за внос на турски плодове, зеленчуци и птиче месо като част от икономическите санкции срещу Турция след свалянето на руски бомбардировач край сирийско-руската граница на 24 ноември, предаде БТА. На 28 ноември президентът Владимир Путин подписа указ, който влиза в сила от днес и предвижда въвеждане на визи за турски граждани, прекратяване на чартърните полети между двете страни и препоръка руските туроператори да се въздържат от работа в Турция.

Освен това от днес руснаците няма да могат да купуват в магазините турски мандарини, домати, краставици и други плодове и зеленчуци, забраната за внос включва и замразено кокоше месо, сол и карамфили, които досега се доставяха от Турция. По данни на руското министерство на селското стопанство за 2014 г. делът на турската селскостопанска продукция съставлява едва 4 процента от общия обем на вноса на хранители стоки в Русия.

От днес в Русия влиза в сила и забрана за дейността на турски компании в строителството, туризма, хотелиерския бизнес и услугите за държавни и общински нужди. Забраната обхваща и други сектори като дървообработване, инженерни и специализирани строителни работи, архитектурни дейности и инженерно-техническо проектиране.

Засега турските власти не са предприели ответни мерки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Рози цъфтят в Силистра. Времето у нас през уикенда остава студено
Рози цъфтят в Силистра. Времето у нас през уикенда остава студено
Терористи от Сирия и Ирак са планирали атаката в Мюнхен
Терористи от Сирия и Ирак са планирали атаката в Мюнхен