НОВИНИ

Руският външен министър Сергей Лавров пристига в Белград

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пристига днес в Белград, където ще се срещне с високопоставени сръбски ръководители, съобщава белградският вестник "Вечерне новости". Поводът за посещението на Лавров е отбелязването на 180-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

bnt avatar logo
от БТА
09:56, 21.02.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света
руският външен министър сергей лавров пристига белград

В дневния ред на срещите с представителите на Сърбия ще бъдат актуални теми - от ситуацията в региона и подкрепата на Русия за Белград във връзка с Косово до все още отворения въпрос за статута на руско-сръбския хуманитарен център в Ниш, отбелязва "Вечерне новости".

Лавров ще бъде посрещнат тази вечер на летище "Никола Тесла" в Белград от сръбския си колега Ивица Дачич, а веднага след това във вила "Мир" ще бъде приет от президента на Сърбия Александър Вучич. Вестник "Политика" отбелязва, че тази година Сърбия и Русия честват значима дата - 180 години от установяването на дипломатически отношения.

Сръбският княз Милош Обренович на 23 февруари 1838 година е приел в своята резиденция в Крагуевац първия руски консул Герасим Василевич Вишченко. Това събитие отваря нова страница в многовековната обща история на двата истински братски народа, които са обединени от едни и същи културно-цивилизационни корени и духовно сродство, пише белградският "Политика". Сътрудничеството на нашите страни излиза извън обичайните рамки на междудържавни отношения, отбелязва още изданието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС: ГЕРБ няма морално и юридическо основание да иска оставката на Жаблянов
ДПС: ГЕРБ няма морално и юридическо основание да иска оставката на Жаблянов
ГЕРБ с три аргумента за оставката на Валери Жаблянов
ГЕРБ с три аргумента за оставката на Валери Жаблянов