НОВИНИ

Руското посолство призна приноса на България за спасяването на евреите

Руското посолство у нас излезе с позиция, в която признава приноса на страната ни за спасяване на българските евреи. В петък коментар на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова предизвика реакцията на български политици и институции. Тя заяви, че Съветската армия е спасила българските евреи по време на Втората световна война. От българското външно министерство посочиха, че това е подмяна на историческите факти. Според президента Румен Радев става дума за опит за провокация или дълбоко непознаване на историята.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:31, 05.11.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

От посолството на Русия в София посочват, че признават неоспоримия героичен принос на българския народ, представителите на интелигенцията и православната църква в борбата с нацизма, включително и спасяването на живеещите в страната евреи от лагерите на смъртта.

На страницата на посолството във Фейбсук обаче е публикувано и мнението на научния директор на руското военно-историческо общество. Той казва, че ако не е била Червената армия, немците са щели да унищожат не 6 милиона, а много повече евреи, а българските власти щели да бъдат принудени да участват в Холокост на собствена територия.

Михаил Мягков: Така че нашето Външно министерство е абсолютно право, като казва, че благодарение на нашите воини е предотвратена депортацията на евреите от България.

В позицията на руското посолство се казва също, че Русия ще продължава твърдо да се противопоставя на всички опити за преразглеждане на историята и за оскверняване на военни мемориали. В петък говорителката на руското външно министерство определи като особено циничен инцидент надписите върху паметника на Съветската армия в София от края на октомври. От посолството се надяват, че ще бъде потърсена отговорност на виновните и че в бъдеще няма да се допускат подобни вандалски прояви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МО опроверга фалшивата новина за турски танкове у нас
МО опроверга фалшивата новина за турски танкове у нас
Откриха зимния мотосезон в Бургас
Откриха зимния мотосезон в Бургас