НОВИНИ

С 5 милиона лева обновяват отделенията по хемодиализа

Около 5 милиона лева за обновяване на отделенията по хемодиализа, отпуска здравното министерство. Те са за ремонт, купуване на апаратура и оборудване в 29 държавни многопрофилни болници.

bnt avatar logo
от Р. Стефанова, А. Каменова
20:19, 10.10.2018
Чете се за: 00:54 мин.
Още

От 38 г. съществува отделението по хемодиализа в Ямболската болница. Работи се на три смени. Въпреки, че е добре поддържана, апаратурата вече е остаряла.

д-р Панайот Диманов, директор на МБАЛ „Свети Пантелеймон", Ямбол: Повечето от апаратите ни са на повече от 30 000 часа. В България стандарта по хемодиализа има един член, че апаратите не трябва да са повече от 30 000 часа, те са 90% от апаратите са така.

Голяма част от пациентите са на хемодиализа от повече от пет години. Доволни са от грижите на персонала, но много често апаратурата създава проблеми.

Димо Димов, пациент на хемодиализа: Всички апарати са над часовете си. Тъй че те много често аварират. Даже моя оня ден беше аварирал.
Елена Добрева, пациент на хемодиализа: Доволна съм от персонала. Машините не стават. Щото не могат да ни чистят... Апаратите все пищят при нас.

От 2009 г. за болницата не са отпускани средства за закупуване на медицинска апаратура. За подобряване на качеството на диагностиката и лечението на болните са необходими 18 апарата за хемодиализа и система за водоочистване.

В момента отделението по хемодиализа във Видин разполага с 14 апарата, единият от които е бракуван. Два от апаратите са на по 24 хиляди часа, което означава, че скоро ще достигнат максималните по стандарт 30 000 и ще се наложи също да бъдат бракувани. Преди шест години е доставена водоочистващата система. Заради авария на тази апаратура отделението, което е единствено за областта, беше затворено и пациентите се насочваха към центровете в Монтана и Лом. Със 180-те хиляди лева, които здравното министерство предоставя на видинската болница трябва да бъдат купени поне 6 нови апарата,легла и водоочистваща система. От лечебното заведение не се ангажират със срок кога ще бъде доставената новата техника.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест на родители на деца с увреждания
Пореден протест на родители на деца с увреждания
Как ще работи новият орган за пътна безопасност?
Как ще работи новият орган за пътна безопасност?