НОВИНИ

Нигяр Джафер: Категорично ще подкрепим вота на недоверие

Категорично ще подкрепим вота на недоверие, ако бъде внесен, каза депутатът от ДПС и заместник-председател на НС Нигяр Джафер. Той ще е заради обсъждания нов здравен модел на управляващите и ще бъде внесен от БСП.

bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 10.10.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Ние сме опозиция и съвсем логично е да подкрепим един вот на недоверие към управляващите, изчакваме обаче да видим мотивите на този вот, добави тя.

Те се пишат вече десетина дена. Мисля, че колегите от БСП ще намерят своите аргументи, ние с нашите аргументи ще се опитаме да защитим нашата позиция. Ясно е, че техните тези не съвпадат с нашите, обясни тя.

Една от тезите ни е, че трябва да има депономолизация за Здравната каса, каза Джафер.

Нигяр Джафер - заместник - председател на НС, депутат от ДПС: Задължителната здравна вноска ще се увеличи с 2% при предлагания втори здравен модел, което не се възприема добре от пациентите. Но ще донесе над 800 милиона ресур, който според медицинското съсловие, е даде глътка въздух за някои от дейностите. Хубавото в модела също така е това, че може би ще има повече пари за профилактика, може би и ще има всеки от на съсловна сметка, където ще се натрупват тези средства. Но звучи колебливо, че ще бъде персонална за човека и обща за фонда, т.е. застрахователят ще харчи в общия кюп тези пари.

Най-големият недостатък на този модел е, че здравната каса абдикира от всички случаи, които са скъпите, от всичко, което е над 700 лева, а другите случаи отиват към застрахователите, отбеляза Джафер.

Нигяр Джафер - заместник - председател на НС, депутат от ДПС: Недостатъците на модела са, че пациентът се очертава да плаща три пъти и то съвсем регламентирано. Освен тези 12 лева ще се наложи да има и доплащане от 15%. Има вариант за всяка услуга да е доплащането по 10%, но това са само варианти. Освен този втори задължителен стълб, може би ще се наложи доброволно да се застрахова в един трети стълб, ако реши и му се строи, че ако това, което е платил, не е достатъчно.

Предлаганият Вариант А е този, който е най-близък до ДПС и е за демонополизация и наличие на различни каси и за 8-процентната вноска, която сега внасяме. За вариант сме, когато пациентът получава здравен пакет с услуги без някаква граница, допълни тя. Но има и дефекти в този модел, понеже остава отворен за корекции, обясни Джафер.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП внесе сигнал до главния прокурор за концесията на Летище София
БСП внесе сигнал до главния прокурор за концесията на Летище София
Емил Караниколов: Инвеститорите искат да останат в България
Емил Караниколов: Инвеститорите искат да останат в България