НОВИНИ

С "Джанго" започва филмовият фестивал в Берлин

Легендарен джаз-китарист бягащ от нацистите, сирийско семейство в капана на бомбардировки и престрелка в бар в Мадрид - това са само част от 400-те истории, които ще бъдат разказани в 67-мото издание на международния филмов фестивал в Берлин, който започва днес. В програмата на фестивала е и дългочаканата втора част на филма "Трейнспотинг" с участието на българката Анжела Недялкова.

джанго започва филмовият фестивал берлин
bnt avatar logo
от БНТ
09:32, 09.02.2017
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Фестивалът ще започне с премиерата на филма "Джанго" на режисьора Етиен Комар - история, която ще върне зрителите във Франция през 1943, по време на нацистката окупация.

Това е историята на музиканта Джанго Рейнхард, който е преследван от нацистите заради ромския му произход.

Осемнайсет филма ще се борят за престижната награда "Златна мечка" и петте приза "Сребърна мечка", като голяма част от тях са европейски продукции.

Едно от най-очакваните събития на фестивала е световната премиера на "Лоугън", третия филм за героя на Хю Джакман, Върколака, на режисьора Джеймс Манголд.

Извън конкурсната програма ще бъде представени също "Последен портрет" на Стенли Тучи, "Акушерката" на Мартен Провост с Катрин Деньов, втората част на култовия "Трейнспотинг" на Дани Бойл и "Къщата на вицекраля" на Гюриндер Чадха.

Италианската дизайнерка на костюми Милена Канонеро ще получи почетна награда "Златна мечка" за дългогодишен принос в развитието на киното.

Специалната награда "Берлинале камера" ще бъде връчена на китайския продуцент Нансун Шъ, на австралийския актьор Джефри Ръш, както и на писателя и кинокритик от Египет Самир Фарид.

България ще участва във фестивала с балканската копродукция между Сърбия, България и Македония, "Реквием за г-жа Й" на сценариста и режисьор Боян Булетич, която е селектирана в програмата "Панорама".

Филмовият фестивал в Берлин ще продължи до 19 февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама ранени след взрив в химически завод в Китай
Двама ранени след взрив в химически завод в Китай
Ексклузивно: Лепа Брена пред БНТ
Ексклузивно: Лепа Брена пред БНТ